El Govern assigna més de 6,1 milions d'euros a Catalunya per a consolidar la medicina personalitzada de precisió

El Govern assigna més de 6,1 milions d'euros a Catalunya per a consolidar la medicina personalitzada de precisió

08/11/2022

  • El Pla 5-P impulsa una medicina personalitzada, predictiva, preventiva, participativa i poblacional, amb l'objectiu d'adaptar d'una manera més individualitzada el diagnòstic i les mesures terapèutiques o preventives.
  • Aquests fons serviran per promoure millores tecnològiques, comissions autonòmiques de genètica, nous sistemes d'informació i accions formatives adequades.

8 de novembre de 2022 – El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del Ministeri de Sanitat, l'assignació de 6.120.299,70 euros a Catalunya per consolidar la medicina personalitzada de precisió a través del Pla 5-P.

En total, es distribuiran 40 milions d'euros a les comunitats autònomes i a Ceuta i Melilla -a aquestes dues últimes a través de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA)-,  per al finançament del programa que va a consolidar la medicina personalitzada de precisió, assegurant l'excel·lència i l'eficiència en la utilització dels recursos científics disponibles per a una medicina més innovadora, segura/segura, eficient i de precisió.

El sistema promou una medicina personalitzada, predictiva, preventiva, participativa i poblacional, per desenvolupar una medicina centrada en les característiques de cada pacient per adaptar d'una manera més individualitzada el diagnòstic i les mesures terapèutiques o preventives.

Els fons que es destinaran a aquest assumpte provenen dels fons per les compensacions monetàries derivades del conveni amb Farmaindústria i seran sotmesos al Consell Interterritorial del SNS.

Accions a desenvolupar

Per impulsar aquesta medicina 5-P, es duran a terme millores tecnològiques, ja que amb aquests fons les comunitats i ciutats autònomes podran adquirir la tecnologia i l'equipament necessari destinats a l'àrea de les malalties de base genètica, incloent determinacions genòmiques complexes i la determinació d'@biomarcador diagnòstics, pronòstics o predictius de resposta al tractament en diverses patologies.

En aquest pla s'inclou també la creació i consolidació de comissions autonòmiques de genètica, que són els òrgans coordinadors en matèria de genètica en cada comunitat autònoma, les funcions de la qual i composició seran regulades per les seves autoritats sanitàries.

A més, l'import distribuït podrà invertir-se en la implantació de les mesures que s'acordin en el si del Comitè Assessor de Prestació Farmacèutica del SNS i en la Comissió Permanent de Farmàcia relacionades amb la cartera de genòmica i el corresponent catàleg. Així mateix, també podrà invertir-se en la implantació de les mesures que s'acordin en el si de la Comissió Permanent de Farmàcia, en l'àmbit de les seves funcions.

Aquesta nova medicina requereix també de recursos i infraestructures per a l'emmagatzematge, processament i anàlisis derivades de les proves genòmiques. Els diferents centres han de tenir servidors segurs/segurs i amb capacitat operativa per emmagatzemar les dades genètiques associats a cada pacient. A més, per poder treballar amb aquestes dades, es necessita un programari d'anàlisi amb eines que permetin extreure de forma automàtica la informació de fonts externes científiques, vincular-la a marcadors genètics associats a malalties i a fàrmacs disponibles per a la millora assistencial dels pacients.

Aquesta nova mirada requereix també d'un pla formatiu que asseguri l'adequada ocupació de les noves tècniques a aplicar i la correcta interpretació dels resultats. Aquests fons ajudaran a millorar aquests coneixements no solament dels professionals que apliquin les tècniques, sinó d'aquells sol·licitants de les mateixes.