El Govern destina més de 2 milions d'euros a Catalunya per a l'atenció de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats

El Govern destina més de 2 milions d'euros a Catalunya per a l'atenció de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats

08/11/2022

  • La dotació global per a les comunitats autònomes i la ciutat de Ceuta ascendeix a 20 milions d'euros, que corresponen al segon pagament del total de 35 milions pressupostats en aquesta matèria pel Ministeri de Drets Social i Agenda 2030.
  • La Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència aprovarà en els propers dies l'acolliment definitiu dels menors per part de les comunitats i ciutats autònomes, així com el repartiment territorial d'aquest crèdit pressupostari.

8 de novembre de 2022 – El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la distribució de 2.094.520,55 euros a Catalunya per a l'atenció de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats, que seran acollits solidàriament per la regió, procedents dels territoris espanyols amb major nombre de menors.

La dotació per a les comunitats autònomes i la ciutat de Ceuta ascendeix a 20 milions d'euros, que corresponen al segon pagament del total de 35 milions pressupostats pel Ministeri de Drets Social i Agenda 2030. Els primers 15 milions van ser destinats a Canàries i les ciutats de Ceuta i Melilla, principals punts d'arribada de persones migrants.

“Per al Ministeri de Drets Socials i per al Govern en el seu conjunt és crucial continuar recolzant a les comunitats autònomes i, especialment, a Canàries i a la ciutat de Ceuta en la seva labor d'acolliment als menors migrants que arriben solos al nostre país. El benestar i l'interès superior del menor ha de prevaler en l'atenció d'aquests nens, nenes i adolescents”, ha explicat el secretari d'Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez.

La distribució territorial d'aquests 20 milions d'euros forma part del Pla de Resposta davant la crisi migratòria per a menors migrants que el Govern ha engegat per dur a terme el trasllat solitari dels nens, nenes i adolescents migrants que viatgen sols recolzar així als territoris que no disposen de recursos suficients per garantir la protecció d'aquests menors.

“Aquesta segona dotació pressupostària és fruit del treball derivat dels mecanismes de resposta duradors que va establir aquest Govern per fer front als desafiaments que afronten les comunitats i ciutats autònomes. La resposta a les situacions d'acolliment sempre ha d'articular-se des de la coresponsabilitat. Vull agrair novament a totes les Conselleries de Polítiques Socials de les CCAA el seu continuat esforç en matèria de protecció d'aquests nens i nenes”, ha afegit Álvarez.

Compromís amb la protecció de menors migrants no acompanyats

Des de mitjan 2020, l'arribada de nens, nenes i adolescents migrants no acompanyats al territori espanyol ha tingut una incidència important sobre els mitjans i els recursos disponibles per part de les entitats públiques de protecció de la infància de les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla.

L'atenció a aquestes persones menors d'edat presenta grans diferències per a les diferents comunitats autònomes per la seva situació geogràfica. Així, la comunitat autònoma de Canàries i les ciutats de Ceuta i Melilla es veuen afectades per una major pressió migratòria que altres territoris de l'Estat espanyol, en ser punts d'accés preferent de les rutes migratòries procedents d'Àfrica amb destinació a Europa.

Entre les persones migrants que accedeixen als seus territoris es troba un important nombre de nens, nenes i adolescents no acompanyats. Aquests fluxos migratoris i la posterior permanència dels menors al nostre país requereixen que els poders públics els atorguin una adequada protecció, basada en la col·laboració i solidaritat entre els territoris. Per això, el Govern, en col·laboració amb els governs autonòmics, va establir en 2022 un model de gestió de contingències migratòries per a la infància i l'adolescència no acompanyada que permeti traslladar als nens de manera solidària entre les diferents comunitats autònomes.

Distribució territorial de la dotació

La Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència aprovarà definitivament, en els propers dies, l'acolliment dels menors per part de les comunitats autònomes i el repartiment territorial d'aquest crèdit pressupostari que es distribueix de la següent manera: