Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El Govern destina més de 67,1 milions d'euros a Catalunya per a garantir el descompte del 30% del transport públic autonòmic i local
02/11/2022
- La inversió total del Govern ascendeix a 256,5 milions d'euros, la qual cosa implica elevar en 56,5 milions l'import inicialment previst pel Govern. Així mateix, 164 milions corresponen a les CCAA i 92,5 milions aniran destinats a les entitats locals.
- El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) publica la resolució provisional de concessió de les ajudes per finançar la rebaixa dels abonaments i títols multiviatge
- S'obre un període d'audiència pública per presentar al·legacions. El pagament efectiu es produirà abans del final d'any.
- Aquesta inversió persegueix fomentar l'ús del transport públic col·lectiu en la mobilitat quotidiana i reduir el seu cost per a la ciutadania en un context d'increment de preus.
2 de novembre de 2022 – El Govern, a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), ha concedit provisionalment 67.176.979 euros a Catalunya per finançar el descompte del 30% del preu del transport públic col·lectiu als viatgers habituals.
En total, la inversió del Govern per a totes les comunitats i ciutats autònomes i entitats locals ascendeix a 256,5 milions d'euros, amb l'objectiu d'impulsar l'ús d'aquesta manera de transport, més sostenible, reduir la dependència dels combustibles fòssils i contribuir a alleujar la butxaca dels ciutadans davant l'alça dels preus derivat de la guerra a Ucraïna.
L'import de les subvencions supera en 56,5 milions d'euros el pressupost inicialment aprovat pel Govern en el Reial decret-llei 11/2022, de 25 de juny. En total, 164 milions d'euros corresponen a les comunitats i ciutats autònomes i 92,5 milions d'euros a les 181 entitats locals que es van comprometre a aplicar els descomptes. Gràcies a aquest esforç pressupostari es pot compensar la rebaixa del 30% del preu dels abonaments i títolsmultiviatge en els serveis de transport col·lectiu terrestre de la seva competència entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2022.
Mitma ha publicat aquest dimecres la resolució provisional a la seva seu electrònica, per la qual cosa, des de demà dijous, s'obre un període d'audiència pública de cinc hàbils perquè els beneficiaris presentin al·legacions. Una vegada conclòs el període i analitzades les al·legacions, es procedirà a publicar la resolució definitiva i a l'abonament de les quantitats corresponents, previsiblement abans de final d'any.
La distribució de les ajudes entre les comunitats autònomes i entitats locals s'ha dut a terme seguint els criteris objectius determinats en la metodologia aprovada per l'Ordre Ministerial de 15 de juliol de 2022, per la qual es dona compliment al capítol II, relatiu a ajudes al transport urbà i interurbà, del Reial decret-llei 11/2022, de 25 de juny.
La rebaixa del 30% del preu del transport públic col·lectiu autonòmic i local als usuaris recurrents forma part d'una mesura més ambiciosa impulsada pel Ministeri per fomentar l'ús del transport públic i ajudar a la ciutadania. Així, també es finança el descompte del 50% en els abonaments i títols *multiviaje de les línies d'autobús interurbanes fins al 31 de desembre, la gratuïtat dels Rodalies i Mitja Distància convencional als viatgers habituals i la reducció d'un 50% dels abonaments d´ Avant i rutes d'AU de menys de 100 minuts. Amb vista a 2023, ja s'ha aprovat prorrogar la gratuïtat i els descomptes en el transport ferroviari que opera Renfe, sense perjudici d'altres possibles mesures addicionals.
Impuls al transport públic col·lectiu
La mesura respon a la necessitat d'incentivar el paper del transport públic col·lectiu per afrontar l'escenari actual d'alts preus de l'energia i dels combustibles, que afecta molt especialment a la mobilitat quotidiana dels ciutadans, fomentant el canvi a un mitjà de transport més segur/segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible que el vehicle particular.
El transport públic col·lectiu és una manera de transport essencial, fiable, més just en termes socials, més inclusiu, amb un alt impacte positiu en l'economia i la indústria. A més, és una peça clau per aconseguir els objectius climàtics, de reducció d'emissions i de millora de la sinistralitat que ens hem marcat com a societat.
Així, i segons les estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), per cada viatge que es trasllada del vehicle privat al transport públic col·lectiu s'estalvia, de mitjana, entre un 60% i un 74% d'emissions de CO2 en el cas que s'utilitzi l'autobús, i entre un 73% i un 80% en el cas que el desplaçament es dugui a terme amb metro o ferrocarril.
D'altra banda, i quant a l'accidentalitat, les estadístiques mostren que, en els desplaçaments per carretera, l'autobús és el mitjà de transport més segur/segur. Així, l'índex de mortalitat en les carreteres interurbanes és entre 3 i 4 vegades menor per als autobusos que per als turismes, sense oblidar el potencial en aquesta matèria del transport ferroviari.
Així mateix, prioritzar l'ús del transport col·lectiu permet reduir la congestió causada pel trànsit i fer un ús més eficient de l'espai públic i millorar la qualitat de l'aire a les ciutats.