El Govern invertirà 3 milions d'euros per a reforçar l'ús del català en l'àmbit tecnològic

El Govern invertirà 3 milions d'euros per a reforçar l'ús del català en l'àmbit tecnològic

15/11/2022

  •  Aquesta iniciativa s'emmarca en el Projecte Estratègic (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua té com a objectiu maximitzar l'ús de l'espanyol i les llengües cooficials en l'àmbit tecnològic, especialment en la Intel·ligència Artificial, aprofitant el procés de transformació digital que es produeix a escala mundial
  • El finançament aprovat per l'Executiu recolza, entre altres tasques, permet que les màquines s'entrenin millor amb dades massives en català (ja sigui en text, veu i imatge) i, per tant, s'incrementi la qualitat d'ús de la llengua en l'àmbit tecnològic.
  • El Barcelona *Supercomputing *Center-Centre Nacional de Supercomputació rep els 3 milions d'euros per donar suport transversal a la resta de llengües cooficials, donada la seva experiència en l'àmbit de les tecnologies del llenguatge.
  • La nova infraestructura suposarà un salt qualitatiu en la digitalització de l'Administració, amb serveis més accessibles per als ciutadans, i potenciarà la internacionalització de les empreses del sector.

15 de novembre de 2022.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, una subvenció de 3 milions d'euros al Consorci Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) per crear una base sòlida de coneixement en català mitjançant el reforç del projecte Aina i oferir suport a la resta de llengües cooficials donada la seva experiència en aquest àmbit.

Aquesta inversió s'emmarca en el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, del Pla de Recuperació, que té per objecte impulsar a Espanya la nova economia de la llengua, aprofitant el potencial de l'espanyol i de les llengües cooficials com a factor de creixement econòmic i de competitivitat internacional en àrees com la intel·ligència artificial, la traducció, l'ensenyament, la producció i divulgació cultural, la recerca i la ciència.

Del total de la subvenció aprovada avui, 2 milions d'euros van dirigits a reforçar i impulsar el projecte de foment del català en la intel·ligència artificial, Aina, a través del BSC-CNS, que permet que les màquines s'entrenin millor amb dades massives en català (ja sigui en text, veu i imatge) i, per tant, s'incrementi la qualitat de la llengua en l'àmbit tecnològic.

D'altra banda, el BSC-CNS rep també 1 milió d'euros per donar suport transversal a la resta de llengües cooficials, donada la seva experiència en l'àmbit de les tecnologies del llenguatge. D'aquesta manera, els diferents projectes lingüístics es trobaran el més alineats possible i es podran maximitzar les sinergies entre ells.

Aquesta inversió s'engloba dins dels 7,5 milions d'euros destinats a impulsar també el gallec, el basc i el valencià amb l'objectiu de crear una base sòlida de coneixement multilingüe a Espanya.

La infraestructura lingüística recolzada econòmicament pel Govern permetrà donar un salt qualitatiu en la digitalització de l'Administració pública, amb serveis més accessibles per als ciutadans. També facilitarà la digitalització i la internacionalització de les empreses, farà més competitiva a la indústria de l'àmbit beneficiant-se de les oportunitats que ofereix actualment la Intel·ligència Artificial i les Tecnologies del Llenguatge i generarà nous llocs de treballs qualificats.

Sistemes d'intel·ligència artificial

La base sòlida de coneixement objecto de la concessió servirà per aprofitar l'oportunitat que les màquines es comuniquin amb els ciutadans en les llengües cooficials. Aquests sistemes d'intel·ligència artificial són la base fonamental per garantir els serveis tecnològics que usa la ciutadania diàriament, ja sigui per comunicar-se amb la seva entitat financera o telefònica (robots conversacionals, etc.), o per al sistema de salut, les escoles, entre uns altres. En definitiva, són serveis bàsics que milloren la qualitat de vida de les persones.

El nostre país compta amb una enorme riquesa lingüística, amb diferents llengües cooficials que permeten enriquir l'entrenament de les màquines amb llenguatge natural i a més teixir relacions amb el portuguès,  tenint en compte l'avanç assolit per l'activitat multilingüe que han desenvolupat les institucions públiques durant les últimes dècades.

La nova infraestructura lingüística permetrà aprofitar la incomparable riquesa cultural, social i tecnològica que aporta la realitat social plurilingüe d'Espanya per desenvolupar una indústria que pugui liderar, fins i tot a escala mundial, els serveis, els productes i les aplicacions basats en Tecnologies del Llenguatge.