Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
La Delegació del Govern a Catalunya se suma al 48H Open House Barcelona, obrint les portes del Palau Montaner
21/10/2022
- Les entrades per visitar l’edifici del carrer Mallorca 278 es van exhaurir en mitja hora
- L’edifici obrirà aquest dissabte durant 8 hores amb visites guiades
Barcelona, 21 de octubre de 2022.- La delegació del Govern a Catalunya s’ha sumat a la tretzena edició del festival d’arquitectura 48H OPEN HOUSE BARCELONA obrint les portes del Palau Montaner, actual seu de la Delegació i de la Subdelegació del Govern a Barcelona. Es tracta de la primera vegada que la Delegació participa del festival arquitectònic.
Així, aquest dissabte 22 es podrà visitar l’edifici del Carrer Mallorca 278 i, d’aquesta manera, la Delegació del Govern continua contribuint a acostar el patrimoni del que és titular a la ciutadania en un cap de setmana molt especial per als amants de l’arquitectura de Barcelona i d’altres localitats que també hi participen.
L’entrada a l’edifici s’ha reservat per un procediment d’inscripció prèvia que permet la visita guiada a les parts més destacades de l’edifici a 300 persones al llarg d’una jornada de 8 hores. El passat dilluns dia 17 és va obrir la inscripció i al cap de mitja hora les entrades ja estaven exhaurides.
La Delegació del Govern continua així la posada amb valor del seu patrimoni, en aquest cas, de Lluís Domènech i Montaner, un dels gran arquitectes del Modernisme.
Aquest any 2022 la Delegació el Govern ja havia participat a Model Festival d’Arquitectures de Barcelona, obrint les portes del Palau Montaner al llarg de 5 dies i sumant 100 visitants, en el que ha estat la quarta participació consecutiva en un esdeveniment que és continuació de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona.
La Delegació del Govern també ha participat amb la producció de 4 vídeos sobre l’edifici de la Subdelegació de Girona amb el títol genèric Clotet enllà al voltant de l’obra i del recorregut professional de Lluís Clotet, arquitecte barceloní que ha estat premio nacional de arquitectura 2010.
El Palau Montaner està també obert a visites al llarg de l’any 2 dissabtes de cada mes mitjançant els convenis que té establerts amb el centre d’Estudis Domènech i Montaner (CEDIM) de Canet de Mar i amb la Fundació Tàpies de Barcelona.
El Palau Montaner
El Palau Montaner és obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) que continua les obres allà on, per desavinences amb la propietat, les deixa Josep Domènech i Estapà, primer arquitecte de l’edifici. Tot i la llibertat creativa que l’editor Ramon Montaner i Vila –propietari-, li atorga a Domènech i Montaner per bastir la seva mansió familiar, va decidir continuar l’obra a partir de la carcassa construïda pel seu predecessor, introduint-hi elements ornamentals i ampliant-ne el ràfec previst per amorosir la severitat de les línies i dotar-la de caràcter.
Domènech i Montaner, nebot de l’editor, també havia construït la seu de l’editorial ‘Montaner y Simón’ per a l’oncle i el seu soci Francesc Simon al carrer Aragó. També s’havia fet càrrec del disseny i direcció de projectes de l’editorial. Al Palau Montaner, Domènech i Montaner va enriquir l’exterior del tercer pis amb una representació seriada de ceràmica vidriada de figures prerafaelites, atribuïdes a Alexandre de Riquer, que representa les arts i el món de l’edició equilibrà les proporcions de les façanes.
A l’interior, Domènech i Montaner va dibuixar un ampli vestíbul amb una escalinata imperial de pedra amb elements esculturals florals i zoomòrfics. Al capdamunt hi emplaça una gran claraboia de vidre mosaic que il•lumina l’entrada amb llum zenital. Domènech i Montaner es va envoltar ja aleshores d’un equip dels millors artesans de les arts aplicades de l’època: amb els mosaics de Lluís Bru, les escultures d’Eusebi Arnau, l’ebenisteria i teixits de Gaspar Homar, la forja de Francesc Tiestos i els vitralls d’Antoni Rigalt.