El Pla de Recuperació assigna 1.930 milions d'euros a Catalunya

El Pla de Recuperació assigna 1.930 milions d'euros a Catalunya

28/04/2022

  • Catalunya se situa com la segona comunitat a la qual s'han assignat més fons del Pla de Recuperació per a la seva gestió directa
  • Aquesta xifra representa el 71% de la inversió total a Catalunya l'import total de la qual ascendeix a 2.711 milions d'Euros
  • 1.860 participants ja s'han beneficiat d'aquest pla

Barcelona, 28 d'abril de 2022.- La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha comparegut avui per primera vegada en la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat a petició pròpia per informar sobre els avanços en l'execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, aprovat per la Comissió Europea el 13 de juliol de 2021.

Durant la seva intervenció, la vice-presidenta ha assenyalat que els fons europeus estan arribant a l'economia espanyola i les convocatòries d'ajudes resoltes per l'Administració General de l'Estat beneficien ja a més d'11.500 projectes de tota Espanya. Aquests, estan sent executats per més de 6.000 empreses, més d'1.000 entitats locals i més de 2.400 universitats i centres tecnològics.

Les Comunitats Autònomes juguen un paper clau per al desplegament d'inversions al seu territori. Des de l'aprovació del Pla de Recuperació, fa 10 mesos, s'han assignat més de 23.300 milions d'euros dels fons europeus.

Catalunya se situa com la segona comunitat a la qual s'han assignat més fons del Pla de Recuperació per a la seva gestió directa amb 1.930 milions d'euros. Una xifra que representa el 71% de la inversió total i l'import total de la qual ascendeix a 2.711 milions d'Euros. Així, la comunitat catalana se situa com la tercera comunitat en volum de fons assignats, per darrere de la Comunitat de Madrid i Andalusia.

Addicionalment, s'han assignat 1.706 milions d'euros dels fons REACT-EU per reforçar l'Estat de benestar i reactivar l'economia després de l'impacte de la pandèmia.

La Generalitat ha emprat els fons del Pla de Recuperació, que gestiona directament, en polítiques públiques destinades, principalment, a la transició verda (795 milions), protecció social (249 milions) i digitalització (257 milions).

Participants

Des que es va engegar el Pla, s'han resolt ja més de 70 convocatòries de les quals s'han beneficiat més d'1.860 participants entre els quals es troben 1.100 entitats locals i organismes públics; 450 empreses i centres de recerca; 285 persones; i 110 associacions i fundacions.

Catalunya participa al seu torn en quatre dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació (PERTE) ja aprovats: Vehicle Elèctric Connectat (VEC), de Salut d'Avantguarda, Aeroespacial i de la Cadena Agroalimentària.

La major part dels projectes que s'estan engegant a través del finançament de l'Estat a Catalunya pertanyen a la Transició Verda (entre els quals figuren la mobilitat sostenible en el transport públic, millora de l'eficiència i sostenibilitat de regadius o zones baixes d'emissions, entre uns altres); l'Educació (amb Aula Mentor, projectes d'innovació FP i l'acreditació de competències professionals); el Turisme (amb el mercat urbà sostenible, en Zona Turística i Rurals i actuacions del conjunt històric de la Vila Closa de Maials de Lleida); la Salut (amb programes de l'Institut de Salut Carlos III, suport per a la recerca clínica o instal·lació de laboratori de *Biocontención en el Institut de Recerca i Tecnologia); la Digitalització i connectivitat (amb el programa UNICO-Banda Ampla, les Missions IA o l'impuls a les emprenedores digitals, entre uns altres); la Cultura (amb ajudes a la producció de llargmetratges sobre projecte, ajudes per a la participació de pel·lícules espanyoles en festivals i l'adquisició de llibres destinats a biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya); i la Ciència (amb missions R+D industrials, el programa tecnològic aeronàutic o el programa Neotec, entre uns altres).

A més, totes les Comunitats Autònomes participen en almenys un Pla Complementari de R+D, sent Catalunya la comunitat autònoma amb major participació en aquests Planes Complementaris. El Centre Nacional de Supercomputación de Barcelona participa ja en diversos projectes del Pla de Recuperació, com a Quàntum Spain i MARIA.