La Seguretat Social abona prestacions a més de 19.000 autònoms al febrer a Catalunya

La Seguretat Social abona prestacions a més de 19.000 autònoms al febrer a Catalunya

28/02/2022

  •  Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més sol·licituds
  • Barcelona és la província amb més prestacions aprovades amb 15.709, seguida de Girona amb 1.417, Tarragona amb 1.326 i Lleida amb 608
  • Els autònoms amb prestació veuran reduïda la seva quota de març un 90%, un 75% a l'abril, el 50% al maig i el 25% al juny

Barcelona, 28 de febrer de 2022.- Més de 108.000 treballadors per compte propi reben aquest mes alguna de les prestacions específiques per al col·lectiu engegades per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19, per un import de 86,7 milions d'euros, segons les estimacions del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Entre ells, estan els treballadors autònoms afectats per l'erupció volcànica en Cim Vell, a la Illa de la Palma. En concret, 730 autònoms van rebre la prestació específica per a autònoms de la Palma. Totes aquestes prestacions inclouen exempcions en les cotitzacions socials.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més sol·licituds aprovades amb un total de 19.060, la qual cosa suposa un 17,12% sobre el total estatal. Per províncies, és Barcelona província amb més peticions aprovades amb 15.709, seguida de Girona amb 1.417, Tarragona amb 1.326 i Lleida amb 608.

Des de l'inici de la pandèmia, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha dedicat gairebé 11.000 milions d'euros entre el pagament de prestacions extraordinàries i exoneracions en les quotes amb l'objectiu de protegir a aquest col·lectiu i facilitar la reactivació de la seva activitat.

Beneficiaris i nòmina aproximada

La prestació per a autònoms compatible amb l'activitat, destinada a aquells treballadors per compte propi que han vist disminuïda la seva facturació de manera notable, arriba al febrer a aproximadament 23.250 beneficiaris. Per la seva banda, entorn de/entorn de 84.000 ocupats van a rebre l'ajuda per baixos ingressos que es va dissenyar per protegir a aquells autònoms que no compleixen els requisits per accedir a la prestació anterior.

El nombre de treballadors autònoms que reben la prestació per una suspensió temporal de tota l'activitat a causa de resolució de l'autoritat competent ascendeix a 200 autònoms en aquesta nòmina. La prestació específica per a treballadors per compte propi de temporada arriba a unes 60 persones.

En aquesta nòmina, més de 700 treballadors autònoms afectats per l'erupció volcànica en Cim Vell, a la Illa de la Palma es beneficien de les prestacions dissenyades per pal·liar la seva situació.

Beneficiaris per sectors

Amb les dades de la Seguretat Social a 21 de febrer, els tres sectors en els quals es va concentrar més de la meitat de les ajudes són Comerç (28,34%), Hostaleria (14,35%) i Transport i Emmagatzematge (11,77%). Les tres comunitats amb més sol·licituds van ser Andalusia (22,75%), Catalunya (17,12%) i Madrid (13,22%).

Pròrroga de les ajudes

El recentment aprovat Reial decret-llei 2/2022, de 22 de febrer, recull una sèrie de mesures urgents per continuar la protecció dels treballadors autònoms afectats per la pandèmia i impulsar la seva volta a l'activitat. Aquells que venien rebent una de les prestacions per a autònoms ara tindran una ajuda en forma de reducció de les seves quotes del 90% al març, del 75% a l'abril, del 50% al maig i del 25% al juny. Per rebre aquestes exoneracions en la cotització, els treballadors autònoms han de romandre en alta en el corresponent règim especial de la Seguretat Social fins al 30 de juny de 2022.

El segon grup d'ajudes contemplat en aquest Reial decret-llei està enfocat a autònoms que afronten situacions especials: d'una banda, als afectats per la suspensió d'activitat per la pandèmia i, de l'altra, a aquells perjudicats per l'erupció volcànica en La Palma.

En el cas d'aquells autònoms que tinguin una suspensió temporal de tota l'activitat com a conseqüència de resolució de l'autoritat competent com a mesura de contenció de la propagació del virus Covid-19, rebran una prestació extraordinària, per una quantia del 70% de la base mínima de cotització. També comptaran amb exoneració de les quotes a la Seguretat Social, encara que el període se li explicarà com cotitzat. Serà compatible amb ingressos del treball per compte d'altri fins a 1,25 vegades el SMI.

A més, s'ha prorrogat quatre mesos la prestació específica per als autònoms afectats per l'erupció del volcà Cim Vell a la illa de la Palma. Aquells treballadors per compte propi que s'hagin vist obligats a suspendre o cessar la seva activitat com a conseqüència directa d'aquest succés tenen dret a la prestació per cessament d'activitat fins al 30 de juny.

Per a més informació: NOTA_DE_PREMSA_*AUTONOMOS.pdf