Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El Govern reverteix les retallades en serveis socials i transfereix a Catalunya 23,1 milions d'euros, el doble que en 2020
29/06/2021
- Dels 98 milions d'euros aprovats del Pla Concentrat de Prestacions Bàsiques de Serveis Socials, 15,9 són per a Catalunya
- Catalunya rebrà també 5,4 milions d'euros del Programa de Protecció a la família i atenció a la pobresa infantil i 1,8 milions d'euros del Pla Veca
- Teresa Cunillera ha assenyalat que “s'evidencia el ferm compromís del Govern amb les Comunitats Autònomes i Entitats Locals per a protegir a qui més el necessita”
Barcelona, 29 de juny.- El Govern reverteix les retallades en serveis socials i transfereix a Catalunya 23,1 milions d'euros, el doble que en 2020. El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts la distribució entre les CCAA dels fons inclosos en els Pressupostos del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per a finançar el Pla Concertat de Prestacions Bàsiques de Serveis Socials, el Programa de Protecció a la família i atenció a la pobresa infantil, i el Programa VECA per a garantir l'alimentació de menors durant les vacances escolars i la conciliació de la vida familiar i laboral. En concret, Catalunya rebrà 23.158.225 euros dels 158.710.000 del total nacional per a aquest 2021.
La gran novetat d'enguany és el pressupost del Pla Concertat de Prestacions Bàsiques de Serveis Socials, que ascendeix a 98 milions d'euros en 2021, enfront dels 40 milions de 2020. Una xifra històrica que reverteix en un sol any les retallades en el finançament dels serveis socials, que va passar de 96 milions en 2010 a 27 milions en 2013. La xifra impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 és la major aportació de la AGE al Pla Concertat des de la seva creació en 1988.
La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha destacat que “gràcies a l'aportació de l'Estat, les CC.AA. i les entitats locals, es finançaran els serveis socials d'atenció primària gestionats pels ajuntaments, que realitzen una labor imprescindible com ha tornat a demostrar aquest any de pandèmia”. Belarra ha recordat que el Govern de l'any 2012 “va retallar dràsticament aquest finançament i va afeblir greument aquests serveis. Doncs bé, avui no sols revertim totes aquestes retallades en un sol any, sinó que a més augmentem aquesta aportació fins als 98 milions d'euros, el seu major nivell històric. Un finançament que servirà per a reforçar els nostres serveis socials, aquells que estan més a prop i atenen la ciutadania en el seu dia a dia”.
Així mateix, la ministra ha subratllat que “queda molt per fer, però crec que aquestes mesures demostren el model de país que aquest Govern de coalició vol i ha de construir. Un país amb més drets, amb major protecció social i que treballi incansablement per la reducció de les desigualtats”.
La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha coincidit amb la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 i ha assenyalat que “s'evidencia el ferm compromís del Govern amb les Comunitats Autònomes i Entitats Locals per a protegir a qui més el necessita”.
Aquest Pla permetrà co-finançar (amb les CCAA i les EELL) la xarxa de serveis socials d'atenció primària gestionada per les corporacions locals. El seu objectiu és proporcionar a la ciutadania serveis socials adequats que permetin la cobertura de les seves necessitats bàsiques. Les comunitats autònomes (excepte País Basc i Navarra) i Ceuta i Melilla han de presentar els projectes que es cofinançaran amb aquests fons, que han de contribuir al desenvolupament de les següents prestacions bàsiques: Informació i orientació; ajuda a domicili i suport a la unitat de convivència; allotjament alternatiu; i prevenció i inserció social.
L'històric increment del pressupost d'aquest Pla beneficia a totes les CCAA. Aquests fons es reparteixen d'acord amb uns criteris prèviament acordats (Població: 90,0%; Superfície: 5,0; Població dependent: 2,3%; Dispersió: 1,5%; Grans Urbs: 0,7%; Insularitat: 0,5%). S'han utilitzat els valors més recents de cadascun d'aquests indicadors.
Una altra novetat d'enguany és que s'ha proposat a les comunitats que l'acord de transferència inclogui una clàusula que obligui al fet que almenys el 20% de l'increment de finançament que els correspongui es destini a reforços del personal dels serveis socials.
Protecció a la família i atenció a la pobresa infantil
El Consell de Ministres també ha autoritzat el Programa de Protecció a la família i atenció a la pobresa infantil (45 milions). En aquest apartat s'inclouen projectes d'intervenció social i prestacions econòmiques i/o en espècie que contribueixin a millorar la situació social i laboral de les famílies amb menors a càrrec que presenten situacions de privació material severa o risc de pobresa. Per a Catalunya, el pressupost per a aquest programa és de 5,4 milions d'euros.
Així mateix, el Programa VECA (15 milions) servirà per a garantir el dret bàsic d'alimentació, oci i cultura de nens, nenes i adolescents durant les vacances escolars, i la conciliació de la vida familiar i laboral, dels quals 1,8 milions aniran per a Catalunya.