Inici > Delegacions > Delegacions del Govern > Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma de Catalunya > Actualitat > Notes de premsa > Notes > 2021 > Abril > Catalunya rep 23,2 milions per a la conciliació de les famílies i 1,7 milions més per a crear Centres d'Atenció 24 hores a víctimes de violència sexual en les 4 províncies
Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
Catalunya rep 23,2 milions per a la conciliació de les famílies i 1,7 milions més per a crear Centres d'Atenció 24 hores a víctimes de violència sexual en les 4 províncies
19/04/2021
- El reparto se ha hecho en la Conferencia Sectorial de Igualdad, en la que Irene Montero ha anunciado la activación del plan de acción contra la trata y la explotación sexual
- Teresa Cunillera ensalza el compromiso del Gobierno con las CCAA para hacer real la conciliación y luchar contra la lacra que supone la violencia hacia las mujeres
Madrid/Barcelona, 19 de abril.- La ministra de Igualdad, Irene Montero, ha presidido hoy el Pleno de la Conferencia Sectorial de Igualdad (CSI), que ha aprobado la distribución del crédito destinado al desarrollo del Plan Corresponsables para 2021 y los criterios de distribución del crédito destinado al Plan ‘España te protege III, creación de servicios de atención integral 24 horas a víctimas de violencia sexual’ para el año 2021, con cargo al Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.
La delegada del Govern a Catalunya, Teresa *Cunillera, ha lloat el compromís del Govern amb les CCAA per fer real la conciliació i lluitar contra la xacra que suposa la violència cap a les dones. En aquest sentit, ha recordat que el pioner Pla Corresponsables va ser aprovat pel Consell de Ministres el passat 9 de març i va ser concebut com una política llavor per al suport específic de les necessitats de conciliació de les famílies amb menors de 14 anys, a més de per facilitar la creació d'ocupació de qualitat en el sector de les cures, així com dignificar i certificar l'experiència professional de la cura no formal.
El acuerdo de la Conferencia Sectorial de Igualdad de este lunes por el que se autoriza la propuesta de distribución territorial entre las CCAA y las ciudades de Ceuta y Melilla, a excepción de País Vasco y Navarra, de los créditos destinados al desarrollo del Plan Corresponsables, por importe de 190.000.000 euros, se ha distribuido según criterios objetivos.
El Pla preveu cinc eixos d'acció:
- Facilitar la conciliación de las familias con hijas e hijos menores de 14 años mediante la creación de bolsas de cuidado profesional.
- Crear d'ocupació de qualitat en el sector de la cura de nenes i nens.
- Dignificar el treball de cures mitjançant la certificació de l'experiència informal, així com mitjançant l'establiment d'atenció psicosocial i suport a les persones cuidadores.
- Sensibilitzar en matèria de coresponsabilitat entre dones i homes.
- Elaborar un Mapa Estatal de Cures que faciliti l'accés a la informació en matèria de cures disponible en l'Administració General de l'Estat i en les diferents Comunitats Autònomes, així com la configuració d'un banc de bones pràctiques que faciliti l'orientació de la política pública i l'intercanvi d'experiències.
Per la seva banda, l'acord pel qual s'autoritza la proposta de distribució territorial entre les CCAA i les ciutats de Ceuta i Melilla, per a l'execució de crèdits pressupostaris destinats al desenvolupament del Pla ‘Espanya et protegeix III, creació de serveis d'atenció integral 24 hores a víctimes de violència sexual' en totes les províncies espanyoles, per import de 19.800.000 euros, s'ha distribuït segons criteris objectius.
La inversió consisteix en la creació de centres d'assistència integral 24 hores a víctimes de violència sexual en totes les províncies i les Ciutats amb Estatut d'Autonomia. S'implantarà almenys un a cada província, amb dotació material (immoble, equipaments, subministraments) suficient.
Aquests centres de crisis oferiran acompanyament i informació telefònica, telemàtica i presencial, les 24 hores del dia tots els dies de l'any. Complint amb criteris d'atenció permanent i actuació urgent, els centres facilitaran atenció psicològica, jurídica i social per a víctimes, familiars i persones de l'entorn. A més, l'entrada en funcionament del centre de crisi 24 hores haurà d'estar precedida de l'aprovació d'un protocol d'actuació i coordinació intern i interinstitucional amb la xarxa de serveis d'atenció, protecció i assistència a víctimes.
Pla d'acció urgent contra la tracta i l'explotació sexual
El CSI también ha contado con la presencia de la secretaria de Estado de Igualdad y contra la Violencia de Género, Noelia Vera; la delegada del Gobierno contra la Violencia de Género, Victoria Rosell; la directora General de Diversidad Sexual y Derechos LGTBI, Boti G. Rodrigo; y la directora General para la Igualdad de Trato y Diversidad Étnico Racial, Rita Bosaho. En el encuentro, la ministra de Igualdad ha anunciado la puesta en marcha de un Plan de acción urgente contra la trata y la explotación sexual y para la especial protección de todas sus víctimas. Un plan, que tal como ha explicado posteriormente la secretaria de Estado de Igualdad y contra la Violencia de Género, Noelia Vera, “incluirá la elaboración de una Ley Integral de Trata”. Una norma pionera que incluya, “no sólo la forma más característica de trata como es la que tiene fines de explotación sexual y constituye una forma extrema de violencia contra la mujer”, sino también “la trata con fines de explotación laboral, de mendicidad, y que pondrá toda la atención en un enfoque de derechos humanos, interseccional y feminista”.
Vera ha anunciat també des d'avui “la consulta pública prèvia per a la Llei Integral de Tracta”, esperant que a través d'aquest mecanisme que estableix la llei del Govern, “puguem recollir totes les aportacions que siguin necessàries per a l'engegada de la norma”.
La secretaria de Estado ha recordado que el Anteproyecto de Ley de Libertad Sexual, que irá al Parlamento en las próximas semanas, ya protege a todas las víctimas de violencias sexuales, “lo que incluye trata, explotación y proxenetismo” y además, “mejora las herramientas que necesitan los aplicadores del derecho en el sentido que señalaba la memoria de la fiscalía.”
Junto a estas leyes, “que volverán a colocar a España en la vanguardia europea”, y también en el marco del mecanismo de recuperación y resiliencia, conjuntamente con el Ministerio de Trabajo y Economía Social, “pondremos en marcha, no solo los centros de crisis, que servirán también para ayudar en los momentos más delicados a las víctimas de explotación sexual y trata”, sino también un novedoso Plan Nacional de inserción socio-laboral para víctimas de trata, explotación sexual y mujeres en contextos de prostitución, “cuya autorización de gasto esperamos poder aprobar pronto en el Consejo de Ministros”, ha afirmado Vera. “Si de algo estamos convencidas es de la necesidad de ofrecer alternativas y mejores condiciones de vida a esas mujeres que han visto como hasta ahora sus derechos no dejaban de ser vulnerados.”