Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
La Delegació del Govern aprofundeix en el llegat editorial del Palau Montaner amb una conferència sobre el seu estadant
28/01/2020
Es segueix posant en valor el patrimoni arquitectònic lligat a la seu del Palau Montaner des d’una perspectiva àmplia
La Delegació del Govern a Catalunya, a través de l’Àrea de Foment, ha organitzat aquest dimarts una conferència sobre ‘L’estadant del Palau Montaner i el seu llegat editorial’. La conferència ha anat a càrrec de la doctora en Història de l’Art Laura Bellver, a partir de la seva tesi doctoral ‘La Editorial Montaner y Simón (1868-1981). El esplendor del libro industrial ilustrado (1868-1922)’.
L’acte ha tingut la col·laboració del Gremi d’Editors i del Gremi de Llibreters de Catalunya i hi han assistit més de 70 persones. La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat la importància del patrimoni arquitectònic modernista a partir de l’exemple del Palau Montaner, seu de la Delegació del Govern a Catalunya. Teresa Cunillera ha remarcat també “la connexió que té l’edifici amb el patrimoni editor de Catalunya”. A més a més, la delegada del Govern ha destacat que “l’edició és la primera indústria cultural de Catalunya” i que “l’exemple del primer estadant i comitent del Palau Montaner apostant per l’exportació és un referent avui dia del món del llibre per obrir-se encara més al món”.
El primer estadant del Palau Montaner va ser un dels dos fundadors de l’editorial Montaner y Simón. Des del 1868 i al llarg del segle XX, la casa editorial d’aquests socis va ser considerada una de les grans empreses culturals de Barcelona. La presentació d’aquest dimarts ha posat l’accent en els primers 50 anys de l’empresa, els de l’esplendor, durant els quals es van publicar obres monumentals, científiques, historiogràfiques i de literatura clàssica universal. Són obres que, com els mateixos editors explicaven, estaven profusament il·lustrades i anaven adreçades a un públic burgès que llegia en castellà. A més a més, s’ha debatut sobre l'entrellat de la trajectòria artística, sobretot pel que fa al disseny i a la il·lustració, ben afavorits pels avanços tècnics i els sistemes d’impressió de les Arts Gràfiques més punteres del moment.
Laura Bellver és professora de Disseny Gràfic a l’ESDA Llotja, on imparteix classes de Tipografia i de Tècniques Gràfiques Industrials. És doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona amb la tesi ‘La editorial Montaner y Simón (1868-1981). El esplendor del libro industrial ilustrado (1868-1922)’.
Amb aquest iniciativa, l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya continua la seva tasca de posar en valor el patrimoni arquitectònic lligat a la seva seu des d’una perspectiva àmplia, que inclou les implicacions de l’arquitectura de l’edifici amb d’altres disciplines que hi són relacionades.