L’administració pública implanta el 87% de les mesures previstes en la Reforma aprovada pel Govern de l’Estat

L’administració pública implanta el 87% de les mesures previstes en la Reforma aprovada pel Govern de l’Estat

05/04/2016

Prop de 50 persones, entre tècnics i funcionaris de l’Administració General de l’Estat, de la Federació de Comerç de Lleida (FECOM) i del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Lleida, han participat aquest matí a la Jornada celebrada a la Subdelegació del Govern a Lleida sobre “El balanç de la Reforma de l’Administració Pública i els resultats d’un any de vigència del Portal de Transparència del Govern d’Espanya”.

La Jornada, que ha estat presentada als assistents per la Subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, ha anat a càrrec de Montserrat Merino, de l’Oficina per a l’Execució de la Reforma de l’Administració del Ministeri de Presidència i Vicepresidència del Govern.

En aquest sentit, la Subdelegada ha recordat que el Govern de l’Estat va crear a l’octubre de 2012 (Consell de Ministres de 26 d’octubre) la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques (CORA) amb l’objectiu de millorar l’eficiència i eficàcia de l’activitat pública sense disminuir la qualitat dels serveis als ciutadans. Inma Manso, ha explicat que la CORA “es basa en els principis de disciplina pressupostària i transparència pública i treballa en quatre àmbits que són les duplicitats administratives, la simplificació administrativa, la gestió de serveis i mitjans comuns i l’administració institucional”.

Per la seva banda, Montserrat Merino ha explicat que del conjunt de 222 mesures que recull l’informe de treball de la Comissió per a la Reforma de les Administracions Públiques, “s’han executat en aquests moments 193, el que representa el 87% del conjunt de mesures”.

Segons les darreres dades de seguiment d’execució de la reforma que es presenten trimestralment davant el Consell de Ministres, l’estalvi generat pel conjunt de les administracions públiques en aplicació d’aquestes mesures ha estat de 30.495.442 euros.

Una part important de les mesures a aplicar afecta a les comunitats autònomes i, en conseqüència, la seva participació en el procés ha estat i és molt important amb un grau d’acceptació molt satisfactori per part de les autonomies. Aquestes mesures de reforma, a les que les CCAA s’hi han adherit de forma voluntària, mitjançant la signatura de convenis o protocols o en aplicació de la pròpia normativa bàsica, ha comptat amb un grau d’acceptació superior al 90% en 12 de les 17 comunitats espanyoles.

En el decurs de la Jornada, Montserrat Merino també ha explicat que les mesures ja executades fins ara han permès dur a terme una reestructuració del sector públic administratiu, empresarial i fundacional per tal d’aprimar el conjunt de les administracions públiques.

Les dades del darrer informe de la CORA apunten que des de la posada en marxa de la reforma fins ara s’han extingit o fusionat un total de 2.348 ens públics dels quals 1.436 s’han suprimit en el conjunt de les entitats locals del país, 797 en el conjunt de les comunitats autònomes i els 115 restants en l’Administració General de l’Estat (AGE).

Montserrat Merino també s’ha referit en la Jornada a la reforma feta en l’àmbit de l’Administració digital per apropar-la al ciutadà, eliminar traves burocràtiques i avançar en la transparència de les administracions públiques. Merino ha destacat, en aquest sentit, els 23 portals informatius i plataformes de l’AGE relacionats amb les mesures de la CORA alguns dels quals són, per exemple, el Portal de la Transparència, el Portal Únic d’Ocupació, el Portal Tu Seguridad Social o el Portal d’Inscripció de Naixements des dels hospitals.