El Ministeri d'Indústria posa a disposició del sector industrial 745 milions d'euros en préstecs per al desenvolupament de projectes industrials

El Ministeri d'Indústria posa a disposició del sector industrial 745 milions d'euros en préstecs per al desenvolupament de projectes industrials

20/06/2014

El director general d'Indústria i de la PIME, Manuel Valle, i el conseller delegat d'ENISA, Bruno Fernández, acompanyats del Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, s'han reunit avui amb representants d'associacions empresarials catalanes i col·legis professionals per informar-los de els plans del Govern per a la reindustralización i el foment de la competitivitat.

Durant la trobada, que s'ha celebrat a la Delegació del Govern a Catalunya, Valle i Fernández han repassat les línies de concessió d'ajuts i suport financer a la inversió industrial en el marc de la política pública de reindustralización i de suport a la indústria manufacturera en el marc de la política pública de foment de la competitivitat industrial, respectivament, ambdues per a l'any 2014. Els representants del sector empresarial català també han rebut informació sobre les línies de préstecs participatius d'ENISA, Empresa Nacional d'Innovació, SA

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de 2014.04.21 publicar l'Ordre del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme que estableix les bases de l'esmentat programa de suport financer a la inversió industrial.

Al BOE de 2014.06.07 es van publicar tretze de les catorze convocatòries corresponents a aquest programa per a l'exercici 2014, onze de la línia denominada "programa de reindustrialització" i dos (aeroespacial i indústria manufacturera) al denominat "programa de foment de la competitivitat industrial ". Addicionalment es publicaran en breu l'ordre de bases i convocatòria específica per a la concessió de suport financer per a programes d'infraestructura industrial a zones franques.

El pressupost total destinat a aquestes convocatòries ascendeix a un total de 745 milions d'euros que es posen a disposició del sector industrial.

Línies de suport a la competitivitat i reindustrialització

El programa de foment de la competitivitat dóna suport als plans d'inversió per a la millora de la competitivitat que siguin plantejats per empreses de qualsevol sector industrial, de manera que es potenciï l'evolució de les empreses beneficiàries cap a nous models de producció més avançats, eficients i respectuosos amb el medi ambient, i cap a la fabricació de productes i la prestació de serveis de major valor afegit, que els permetin accedir i incrementar la seva presència en els mercats internacionals i la creació d'ocupació. Aquest any compta amb tres línies específiques: indústria manufacturera, dotada amb 275 milions d'euros; aeroespacial, dotada amb 23,5 milions d'euros i fabricants de vehicles de motor dotada amb 100 milions d'euros.

El programa de reindustrialització dóna suport a la creació de noves implantacions industrials, els augments de capacitat de producció o les relocalitzacions que les empreses industrials decideixin emprendre per guanyar competitivitat. L'import total a concedir el 2014, serà de 347 milions d'euros. El seu àmbit d'aplicació és tot el territori nacional tot i que manté convocatòries específiques per a determinades zones geogràfiques afectades per processos de reorganització industrial i / o socioeconòmica.

Es consoliden les millores introduïdes en anteriors edicions a la gestió del programa, com ara una finestreta única de sol·licitud i unificació dels procediments a seguir en les dues línies d'actuació del programa (reindustrialització i competitivitat de sectors industrials). De la mateixa manera, el termini per a la realització de les inversions finançades és de 18 mesos des de la resolució de concessió.

El suport financer adoptarà la forma de préstecs de fins al 75% del pressupost finançable amb un tipus d'interès que oscil·larà entre el 3,062% i el 4,53% segons la classificació del beneficiari, amb un termini d'amortització de deu anys, sent els primers tres de carència. Els projectes recolzats hauran de finançar amb fons privats en un import mínim del 25% del pressupost finançable i s'exigirà unes garanties del 10% de l'import del préstec que se sol·liciti en efectiu o en avals bancaris.

El Ministeri posa a disposició de les empreses el servei ofert per la Companyia Espanyola de Reafianzamiento, CERSA, per a la gestió de l'obtenció dels avals exigits per l'Ordre de bases. La informació es pot trobar a la seu electrònica del Ministeri així com al portal de CERSA.

A més, el MINETUR destina 100 M € als préstecs participatius que concedeix l'Empresa Nacional d'Innovació, SA (ENISA), entitat de capital públic dependent d'aquest departament, per fomentar la creació, el creixement i la consolidació de les empreses mitjançant tres línies de finançament: línia joves emprenedors, línia PIME i línia empreses de base tecnològica.