Emilio Ablanedo: "Avui dia, difondre la història, la història veritable, constitueix una autèntica responsabilitat de caràcter social"

14/09/2013

El Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha participat aquest matí en els actes de commemoració del "Bicentenari de la Batalla d'Ordal i la Guerra del Francès" , que s'han desenvolupat a la Creu d'Ordal , al terme municipal de Subirats, i que rememoren l'última victòria de l'exèrcit francès sobre l'exèrcit espanyol i els seus aliats a la Guerra de la Independència .

Durant la seva intervenció a l'acte, Ablanedo ha subratllat la importància de la commemoració perquè amb celebracions d'aquest tipus "estem contribuint a la cultura en majúscules , a difondre la història , i conèixer la història és conèixer les bases del nostre present. Només desxifrant les claus del present podem saber què ens espera en el futur, només desentranyant les claus del present podem accedir a nous horitzons de veritat ".

Segons ha destacat el Subdelegat del Govern a Barcelona , "avui dia, difondre la història, la història veritable, constitueix fins i tot una autèntica responsabilitat de caràcter social" .

Ablanedo, que ha citat al filòsof Friedrich Schlegel –“un historiador és un profeta que mira cap enrere"– ha recalcat que commemorar la Batalla d'Ordal "no és únicament commemorar un fet vell, és rememorar que a la Guerra del Francès trobem les arrels del nostre present, perquè precisament en aquesta guerra contra l'invasor va ser quan es va desenvolupar a Espanya la Revolució Liberal , que va establir les bases del nostre sistema constitucional".

Abans de la Constitució de 1812 , ha recordat , "no es podia parlar de drets, els homes no eren iguals, i va ser l'imperi de la llei i de la Constitució el que va fer igual al ric i al pobre, l'humil i al més poderós , el laic i al clergue , fins i tot els reis estaven sotmesos a la Llei" . "És precisament la llei –ha insistit– la qual atorga la garantia de la llibertat . Ningú està per sobre de la llei perquè ningú val més que un altre" .

Els catalans, ha afegit, "poden estar molt orgullosos perquè van encapçalar la lluita contra l'invasor, defensant la independència espanyola i la lluita per la llibertat, tant des d'un punt de vista militar com polític" . En aquest sentit , ha recordat que quan Catalunya es va constituir en Junta Suprema, en junta sobirana, com va passar amb la resta de juntes de tota Espanya , "va ser la que va apostar amb més força per les Corts de Cadis , fins al punt que el president de les Corts de Cadis era un català : Ramon Lázaro de Dou i de Bassols " .

"Vam perdre la Batalla d'Ordal, però vam guanyar la guerra", ha reflexionat Ablanedo. "Tristament –ha puntualitzat– en altres moments de la història, posteriors i anteriors , no només ens barallem amb els enemics exteriors sinó que també ens barallem entre nosaltres. Donada la proximitat de la Diada podem recordar, per exemple, la Guerra de Successió, que va ser una guerra entre espanyols i també entre catalans, catalans del bàndol borbònic i catalans del bàndol austriacista".

Ablanedo ha finalitzat la seva intervenció recordant les paraules del conseller en cap de la ciutat de Barcelona , Rafael Casanova , la tarda de l'11 de setembre de 1714, "en què, quan tot estava ja perdut, va emetre un ban cridant a tots els barcelonins a vessar la seva sang pel seu rei, pel seu honor, per la seva pàtria i per la llibertat de tota Espanya".

Nota de premsa