El Ministeri d’Educació destina a les Illes Balears 10,6 milions d’euros del fons de Cooperació Territorial per impulsar la Formació Professional

08/06/2021

El Ministeri d’Educació destina a les Illes Balears 10,6 milions d’euros del fons de Cooperació Territorial per impulsar la Formació Professional

El programa corre a càrrec del pressupost de 2021, però les comunitats autònomes tenen un termini fins a desembre de 2022 per complir amb els objectius fixats


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la distribució de més de 301 milions d’euros per executar el Pla de Modernització de la Formació Professional, que desenvolupa el Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP), amb doblers del Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència (MRR) per a 2021. D’aquesta partida, més de 10,6 milions d’euros es destinaran a les Illes Balears; les comunitats autònomes tindran de termini fins a desembre de 2022 per complir els objectius.

El programa pretén impulsar la Formació Professional, mitjançant l’acreditació de competències –un apartat al qual es dediquen uns 115 milions d’euros a tot l’Estat-, així com la creació de cicles bilingües -93 milions d’euros- i de places d’FP -73 milions d’euros-, i la digitalització de les aules, per un cost de 12 milions d’euros, entre d’altres actuacions. Aquest pressupost forma part de la inversió global de més de 2.075 milions d’euros que el Pla de Recuperació del Govern d’Espanya dedicarà a la modernització de la Formació Professional. Per a la seva distribució entre les comunitats s’han tingut en compte criteris com la població activa, la dispersió geogràfica, el nombre d’empreses o el perfil demogràfic, recollits en el Programa de Cooperació Territorial Extraordinari.

Es calcula que al voltant de 450.000 treballadors i treballadores de tot el país podran acollir-se al nou sistema d’avaluació i acreditació permanent de competències bàsiques i professionals, i que el 2023 s’assolirà la xifra de tres milions d’acreditacions. Segons l’EPA, actualment el 48% de la població activa no té cap acreditació professional, la qual cosa els impedeix millorar les seves condicions laborals.

Cicles bilingües d’FP

Un altre dels aspectes destacats de l’acord és que destina una part dels fons a la conversió de cicles de grau mitjà i grau superior en bilingües. Durant aquest exercici es preveu la formació d’uns 20.700 alumnes en aquesta doble competència lingüística. Per un altre costat, durant el curs 2021-2022 es crearan prop de 39.000 places noves d’FP en tot el país, que se sumaran a les més de 60.000 que es van crear el curs passat.

A més, es convertiran 220 aules en espais de tecnologia aplicada –amb l’objectiu d’arribar a 638 en tres anys-, i s’obriran 457 aules d’emprenedoria, per facilitar als alumnes el desenvolupament dels seus propis projectes empresarials. Per últim, s’assignen 2,4 milions d’euros a la formació d’uns 25.000 docents en digitalització i sostenibilitat aplicada als sectors productius.