Un total de 854.250 persones podran votar a les eleccions europees del pròxim diumenge a Balears

07/06/2024

Un total de 854.250 persones podran votar a les eleccions europees del pròxim diumenge a Balears

Més de 9.000 joves estan cridats a les urnes per primera vegada, en haver complert la majoria d’edat des dels darrers comicis


Un total de 854.250 persones censades a les Illes Balears podran votar a les eleccions al Parlament Europeu que se celebren aquest diumenge, 9 de juny. Són un 4,2% més que a la convocatòria de maig de 2019, i entre d’elles hi figuren els i les 9.336 joves que han estat cridats a les urnes per primera vegada, en haver complit la majoria d’edat després dels comicis generals del passat mes de juliol.

Del total de votants a les eleccions europees a les illes, hi ha 34.620 persones inscrites en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que ha augmentat en 6.910 des dels comicis de fa 5 anys. Al seu torn, el Cens Electoral de Residents (CER) s’ha incrementat en més de 32.000 persones des de les darreres eleccions celebrades a Espanya, que van ser les generals de juliol de 2023. Pel que fa al vot per correu, per aquestes europees s’han tramitat 11.510 sol·licituds.

En total, diumenge es constituiran a Balears 1.255 meses electorals, que són 6 més que a les eleccions generals de juny de 2023. El delegat del Govern a les Illes, Alfonso Rodríguez Badal, ha destacat la dedicació i la feina desenvolupada les darreres setmanes pel personal funcionari de l’Administració General de l’Estat a l’arxipèlag per tal de garantir que la jornada de comicis es pugui desenvolupar adequadament i la ciutadania pugui “exercir el seu dret al vot”. Rodríguez Badal també ha agraït la participació dels ciutadans i ciutadanes que han estat cridats a incorporar-se a alguna de les meses electorals.

Aquest 9J es desplegaran a l’arxipèlag 1.626 agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i policies locals dels diferents municipis. A les darreres setmanes s’han celebrat juntes de seguretat a cada illa per organitzar el dispositiu de seguretat, amb l’objectiu de garantir la màxima coordinació de totes les parts i fer possible que els ciutadans i ciutadanes puguin exercir el seu dret a vot.

D’altra banda, un total de 781 representants de les administracions es distribuiran entre els 380 col·legis electorals des d’on transmetran les incidències, en el cas que se’n produeixin, així com les dades provisionals de participació i l’escrutini dels resultats a partir del tancament. Tant la pàgina web, disponible a partir de diumenge a l’enllaç https://resultados.eleccioneseuropeas2024.es, com l’aplicació per a dispositius mòbils “Elecciones Europeas 2024”, que es pot descarregar a partir d’aquest dissabte a les plataformes Android i iOS, oferiran informació completa sobre la constitució de les meses electorals, els avanços de participació a les 14:00 i a les 18:00 hores, i els resultats provisionals, que es carregaran a partir de les 23:00 hores, en compliment de la normativa europea.