Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
La resolució de delictes per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat va créixer per damunt del 2% el 2023
27/03/2024
La resolució de delictes per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat va créixer per damunt del 2% el 2023
Durant el darrer exercici es van resoldre 4 de cada 10 casos, i la taxa de detinguts o investigats per cada mil infraccions s'elevà fins als 240
La taxa de criminalitat a Balears se situa en 65,6 delictes per cada mil habitants, segons el balanç anual del Ministeri de l'Interior corresponent a 2023. Aquest indicador segueix per davall dels valors mitjans que es registraven abans de la pandèmia; per 2020 i 2021 la criminalitat es va reduir a taxes de 51 i 52 delictes per cada mil habitants, respectivament, per l'efecte dels confinaments i de les restriccions de mobilitat, mentre que per 2019 aquesta taxa es va elevar fins a 67,6 delictes per cada mil habitants.
De gener a desembre es van comptabilitzar a l'arxipèlag 78.531 infraccions penals, en un període en el qual, a més, l'indicador de resolució va superar els nivells de l'any passat; 240 persones van ser detingudes i investigades per cada mil infraccions penals que es van produir i es van esclarir al voltant de quatre de cada 10 casos. En general, el volum de les infraccions penals a l'arxipèlag es va elevar un 3,4%, mentre que per 2022 aquest augment va superar el 27% respecte a l'any anterior.
Per tipologia, els furts van ser el delicte més comú a les illes, encara que es va reduir la seva incidència, amb 23.009 casos per 2023, enfront dels 24.460 registrats per 2022. També van baixar, concretament un 8,7%, els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions, mentre que s'han comptabilitzat 52 sostraccions en explotacions agrícoles o ramaderes, 12 menys que durant l'any anterior. La resta de tipologies registren diferents graus d'incidència; l'any passat es van produir 8 homicidis -cinc més que per 2022-, i van créixer especialment els delictes relacionats amb el tràfic de drogues -un 24%-, contra la llibertat sexual -prop d'un 16%- i les sostraccions en vehicles -un 16,7%-. Respecte a la criminalitat relacionada amb els mitjans informàtics, les denúncies per estafa han crescut un 36,8%, mentre que la resta dels ciberdelictes han baixat, en conjunt, un 6,6%.
Taxa per illes
Per illes, la taxa de criminalitat acumulada dels últims dotze mesos és de 65,6 delictes o faltes per cada mil habitants a Mallorca; de 78 a Eivissa; de 46,7 a Menorca i de 58,4 a Formentera.
A Palma la taxa de criminalitat va ser de 82,4 casos per cada mil habitants i, en conjunt, el nombre d'infraccions es va reduir un 0,6%. D'entre la resta de municipis de més de 20.000 habitants a les illes, el nombre de delictes va baixar a Calvià (un 7,8%), Sant Josep de sa Talaia (un 2,4%) i Santa Eulària des Riu (un 3,1%), mentre a Sant Antoni de Portmany el percentatge respecte l'any anterior es va mantenir invariable. Els altres –Alcúdia, Ciutadella, Eivissa, Inca, Llucmajor, Maó, Manacor i Marratxí- van experimentar pujades del nombre d'infraccions penals d'entre el 5 i el 20%, segons el municipi.
El Balanç de Criminalitat difós pel Ministeri de l'Interior recull l'evolució a Espanya dels actes delictius coneguts per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els cossos que depenen de les comunitats autònomes i les policies locals que faciliten les seves dades al sistema estadístic. L'informe es pot consultar en el següent enllaç: Balanç trimestral de criminalitat.