El delegat del Govern celebra una primera reunió amb la secretària d'Estat de Turisme

12/02/2024

El delegat del Govern celebra una primera reunió amb la secretària d'Estat de Turisme

El delegat del Govern celebra una primera reunió amb la secretària d'Estat de Turisme


El delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez Badal, ha mantingut aquest dilluns una primera reunió oficial amb la secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, per tractar diverses qüestions d'interès per a Balears relacionades amb aquest departament. En la trobada s'ha constatat la plena recuperació de l'activitat turística que han registrat les illes durant 2023, amb un augment del nombre de visitants al voltant del 9% en comparació amb 2022 i de més d'un 5% respecte de les xifres de l'any previ a la pandèmia, i un 16% més de despesa turística en l'últim exercici. Igualment, l'ocupació en el sector ha crescut en el mateix període prop d’un 17%, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA).

Les dades oficials en acabar 2023, així com les xifres de previsió del primer trimestre en el conjunt d'Espanya, anticipen que aquesta tendència rècord es mantindrà; Turespaña preveu un 10,8% més de visitants internacionals al nostre país i la despesa s'incrementarà un 18,5%. La Delegació del Govern a les Illes Balears i la Secretaria d’Estat de Turisme han mostrat la seva satisfacció en corroborar que les polítiques del Govern d'Espanya per allargar la temporada turística estan funcionant.

Ampliació dels terminis d’execució i justificació


D'altra banda, Rodríguez Badal s'ha interessat per la situació dels recursos destinats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) a la modernització i competitivitat turística de l'arxipèlag. En concret, el delegat s'ha referit particularment a l'execució dels 100 M€ previstos per a Balears dins de la línia 3 del Component 14 del PRTR, que està dedicada a les “Estratègies de resiliència turística per a territoris extrapeninsulars”.

En aquest sentit, la secretària d’Estat ha posat en coneixement del delegat del Govern a les Illes balears els treballs duts a terme per l’executiu central per ampliar els terminis d’execució i justificació dels projectes, que actualment finalitzen el desembre de 2024.

Les comunitats autònomes i ciutats autònomes afectades són les que ara han de sol·licitar formalment i de manera argumentada la necessitat que aquests terminis d’execució i justificació s’ampliïn. “Estem a disposició de les comunitats autònomes que requereixin del suport del Govern d’Espanya per aconseguir que aquests fons es materialitzin en projectes que transformin la nostra societat, i esperam que ens facin arribar les seves peticions”, ha expressat Rosana Morillo.

L’ampliació dels terminis d’execució d’aquests projectes precisa de la modificació dels reials decrets afectats, així com dels convenis signats entre la secretària d’Estat de Turisme i les comunitats autònomes que els despleguen