El Gobierno destina cerca de 9 millones de euros a Balears para Atención Digital Personalizada, medicina genómica y ELA

05/01/2024

El Govern d’Espanya destina prop de 9 milions d'euros a Balears per a Atenció Digital Personalitzada, medicina genòmica i ELA

El Consell de Ministres, a través del Ministeri de Sanitat, aprova la distribució d'un total de 206 milions d'euros a totes les comunitats autònomes i INGESA, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.


El Govern, a través del Ministeri de Sanitat, ha aprovat la distribució de 8.960.742 euros a Balears per a projectes d'alta especialització en Atenció Digital Personalitzada, ampliació de la cartera de medicina genòmica i millora de l'atenció a pacients d’ELA i altres malalties rares; tot això en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En total, les comunitats autònomes i INGESA rebran 110 milions d'euros per a Atenció Digital, dels quals Balears percebrà 5.430.748 euros que serviran per desenvolupar iniciatives per a la transformació digital de l'atenció primària i comunitària i per a la definició de serveis d'atenció digital personalitzada en el SNS.

Aquest pla permetrà al SNS avançar cap a un model d'atenció proactiu i individualitzat, incrementant l'accessibilitat i disminuint temps d'atenció del pacient, mitjançant el desplegament, dins de la cartera de serveis del SNS, d'un model integral de seguiment i prestació d'assistència presencial i virtual.

El Govern d’Espanya destina altres 46 milions d'euros a totes les comunitats autònomes i INGESA per a l'ampliació de la cartera de serveis de medicina genòmica. En concret, Balears rebrà 1.502.863 euros per a l'adquisició de tecnologia sanitària (649.725 euros) i la creació de les eines de gestió i integració de la informació (853.138 euros).

A més, l'Executiu aprova la distribució de 50 milions d'euros a totes les comunitats autònomes i INGESA per a d’altres tres partides: millora de l'atenció sanitària a persones amb ELA i altres malalties rares; homogeneïtzació dels programes de cribratge neonatal; i impuls del tractament rehabilitador mitjançant exoesquelets. D'aquests 50 milions, Balears rebrà 2.027.130 euros.

Aquesta inversió permetrà impulsar una assistència sanitària integrada optimitzant els CSUR del SNS i impulsant la reorientació de l'atenció a l'alta complexitat a nivell autonòmic; implantar de manera homogènia els programes de diagnòstic precoç de les malalties rares i dels nous programes de cribratge neonatal inclosos en la cartera de serveis del SNS, així com de les últimes actualitzacions del catàleg de la prestació ortoprotètica; fomentar la humanització de les cures, en incloure millores en l'accessibilitat, confort i humanització dels espais en els centres sanitaris i en l'accés als serveis digitals d'atenció sanitària; i impulsar la formació de professionals en aquests aspectes, que redundi en una atenció transversal i integrada al pacients amb malalties rares.