El delegat en funcions recorda que la Constitució “contempla la seva pròpia reforma per adaptar-se a la realitat”

Ramon Morey apel·la a la paraula com a instrument per “posar límits a l’odi i a les mentides que condueixen al desgast de la nostra convivència”

06/12/2023

El delegat en funcions recorda que la Constitució “contempla la seva pròpia reforma per adaptar-se a la realitat”

L’acte institucional del Dia de la Constitució, organitzat per la Delegació del Govern a les Illes Balears, el Govern Balear i el Consell de Mallorca, ha tingut lloc avui al saló del Tinell del Palau Reial de L’Almudaina, amb l’assistència de les autoritats i representants de la societat civil


L’acte institucional del Dia de la Constitució, celebrat avui al Palau Reial de L’Almudaina de Palma, ha commemorat el 45è Aniversari de l’aprovació de la Carta Magna en referèndum. La celebració institucional, que ha tingut lloc al saló del Tinell, amb l’assistència d’autoritats civils i militars i de representants del món acadèmic, econòmic i social, ha estat presidida pel delegat del Govern d’Espanya a les Illes Balears en funcions, Ramon Morey; la presidenta del Govern Balear, Marga Prohens, i el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés.

En el seu discurs institucional del 6 de desembre, el delegat en funcions ha reivindicat la plena vigència de valors com la tolerància, el diàleg i la defensa de les institucions, que van fer possible la transició fa 45 anys, i ha recordat que “avui tenim governs legítims, validats per la transparència dels mecanismes democràtics de l’Estat”. Ramon Morey ha apel·lat a la paraula com a eina per “posar límits a l’odi i les mentides que duen al desgast de la nostra convivència”; “convertir l’exercici de la llibertat d’expressió en un tiroteig verbal contra les institucions fa trontollar la nostra convivència”, ha dit. També ha destacat que la Constitució “contempla la seva pròpia reforma, parcial o total, per adaptar-se a la realitat i les necessitats derivades de la seva aplicació”.

La presentació de l’acte ha anat a càrrec de la periodista eivissenca Maria Roig Tur. En aquesta ocasió, la tradicional lectura d’articles ha estat protagonitzada per un grup de cantaires del Cor de Dones de Sant Francesc d’Inca que, a més, han interpretat els temes musicals Alfonsina y el mar, i la peça popular tradicional de Mallorca So de Pastera. Els articles de la Constitució seleccionats per ser llegits en aquesta edició fan referència a la igualtat, el castellà i les llengües cooficials, el dret a l’educació, la protecció de la salut, l’accés a la cultura i la investigació i la participació de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural del país.

La coral femenina de Sant Francesc d’Inca va néixer l’any 2017. Des d’aleshores ha realitzat concerts per tota l’illa, amb la seva música a cappella i també amb repertori amb piano.