Quatre de cada 10 delictes van ser aclarits per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Balears entre gener i setembre

05/12/2023

Quatre de cada 10 delictes van ser aclarits per les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a Balears entre gener i setembre

Durant els nou primers mesos de 2023 s’han comptabilitzat a les illes un poc més de 60.000 infraccions penals; per tipologia, els furts són els més nombrosos, tot i que baixen respecte del mateix període de 2022, ben igual que els robatoris a domicilis


La taxa de criminalitat a les Illes Balears se situa en 65,5 delictes per cada mil habitants, segons el balanç del Ministeri de l’Interior corresponent als nou primers mesos de l’any. Aquest indicador segueix per davall dels valors mitjans que es registraven abans de la pandèmia; el 2020 i el 2021 la criminalitat es va reduir a taxes de 51 i 52 delictes per cada mil habitants, per l’efecte dels confinaments i de les restriccions de la mobilitat, mentre que el 2019 aquesta taxa s’elevà fins a 67,6 delictes per cada mil habitants.

De gener a setembre es van comptabilitzar a l’arxipèlag 60.230 infraccions penals, en un període en el qual, a més, l’indicador de resolució va superar els nivells de l’any passat; 240 persones van ser detingudes i investigades per cada mil infraccions penals que es produïren i al voltant de quatre de cada 10 casos es van resoldre. En general, el volum de les infraccions penals a l’arxipèlag s’eleva un 1,9%, mentre que al 2022 aquest augment va superar el 27% respecte de l’any anterior.

Per tipologia, els furts tornen a ser el delicte més nombrós a les illes, amb 18.495 casos els nou primers mesos de 2023, davant dels 19.969 registrats de gener a setembre de 2022. També baixen, al voltant d’un 10%, els robatoris a domicilis, establiments i d’altres instal·lacions, mentre que s’han comptabilitzat 46 sostraccions a explotacions agrícoles o ramaderes, la mateixa xifra que l’any passat. La resta d’infraccions registren diferents graus d’increment, en especial els relacionats amb el tràfic de drogues, que sumen 616 operacions policials en els primers nou mesos de l’any, i representen una pujada del 26,5%. Pel que fa a la criminalitat relacionada amb mitjans informàtics, les denúncies per estafa han crescut un 32%, mentre que la resta de ciberdelictes han davallat, en conjunt, un 15%.

En aquest sentit, les dades relatives al conjunt del país reflecteixen una tendència similar, amb un increment de les estafes informàtiques i del tràfic d’estupefaents de prop del 23% i del 9%, respectivament. A Espanya fins al tercer trimestre es van produir un 5% més de delictes que l’any passat per aquestes dates, tot i que al setembre de 2022 la criminalitat havia crescut més d’un 7% respecte de 2021.

Taxa per illes

Per illes, la taxa de criminalitat acumulada dels darrers dotze mesos es de 65,4 delictes o faltes per cada mil habitants a Mallorca; de 79,5 a Eivissa; de 45,5 a Menorca i de 56,1 a Formentera.

A Palma la taxa de criminalitat és de 83,2 casos per cada mil habitants i, en conjunt, el nombre d’infraccions es redueix un 0,3% en comparació amb els primers nou mesos de l’any passat. D’entre la resta dels municipis de més de 20.000 habitants a les illes, el nombre de delictes davalla a Calvià (un 10,7%), Sant Josep de sa Talaia (un 1,6%) i Santa Eulària des Riu (un 5,6%). Els altres – Alcúdia, Ciutadella, Eivissa, Inca, Llucmajor, Maó, Manacor, Marratxí i Sant Antoni de Portmany- experimenten un increment del nombre d’infraccions penals entre gener i setembre d’enguany, en comparació amb el mateix període de 2022.

El Balanç de Criminalitat que cada trimestre difon el Ministeri de l’Interior recull l’evolució a Espanya dels fets delictius coneguts per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els cossos que depenen de les comunitats autònomes i les policies locals que faciliten les seves dades al sistema estadístic. L’informe es pot consultar a l’enllaç següent: Balanç trimestral de criminalitat.