Maria Duran i Homes per la Igualtat reben el reconeixement Meninas 2023 de la Delegació del Govern a les Illes Balears

23/11/2023

Maria Duran i Homes per la Igualtat reben el reconeixement Meninas 2023 de la Delegació del Govern a les Illes Balears

La jurista manacorina, pionera en la lluita contra la violència de gènere a l’àmbit de la justícia, va participar en la redacció de la primera llei Integral contra la Violència de Gènere, que es va aprovar l’any 2004


El col·lectiu Homes per la Igualtat de Mallorca i la jurista Maria Duran han rebut aquest dijous el reconeixement Meninas 2023, per la seva feina en favor de l’erradicació de la violència de gènere a les Illes Balears. La delegada del Govern a les illes, Aina Calvo, ha entregat les distincions, que s'atorguen amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre.

Aquests reconeixements, de caràcter honorífic, es concedeixen des de 2013 a persones, col·lectius, entitats i institucions destacades en la prevenció i la lluita contra la violència masclista i en l'atenció, assistència, protecció i recuperació de les víctimes.

Des de 2013, l’associació Homes per la Igualtat treballa a favor de la igualtat de drets entre homes i dones i contra la violència de gènere en qualsevol de les seves formes i manifestacions, amb l’objectiu de construir nous models de convivència i d’entendre la masculinitat. Entre les moltes activitats que impulsen figura el cicle anual Paraules per la Igualtat, per promoure l’ús d’un llenguatge no sexista. El seu president, Miquel Àngel Lladó, ha estat l’encarregat de recollir el reconeixement, a l’acte celebrat aquest matí a la seu de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

Maria Duran Febrer és una de les juristes espanyoles pioneres en la lluita contra la violència cap a les dones en l’àmbit de la justícia. Nascuda a Manacor, és membre de la comissió del Ministeri de Justícia per a la Incorporació de la Perspectiva de Gènere a la Llei d’Enjudiciament Criminal i va participar en la redacció de la primera proposició de llei Integral contra la Violència de Gènere que es va aprovar l’any 2004.

Fundació Asombra

Les escultures de forja de les Meninas, que la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere entrega als homenatjats durant el 25-N, s'han elaborat en tallers de la Fundació Asombra als centres penitenciaris.

La delegada del Govern ha destacat el valuós exemple i el paper “imprescindible” d’Homes per la Igualtat i de Maria Duran en la seva trajectòria de lluita contra la discriminació i la violència cap a les dones, i ha animat el conjunt de la ciutadania i de les institucions i entitats a seguir aquest exemple, i a “seguir practicant amb fermesa i sense excuses la tolerància zero”, davant la violència de gènere.         

A l'acte, celebrat a la seu de la Delegació del Govern a Palma, han assistit responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a les illes; la directora de l’IBDona, Catalina Salom;  la directora insular de Famílies del Consell Insular de Mallorca, Maria Garrido, així com d’altres representants d’ambdues institucions, familiars i amics dels homenatjats.