Espanya assoleix la 50ena inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO amb ‘Menorca Talaiòtica’

18/09/2023

Espanya assoleix la 50ena inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO amb ‘Menorca Talaiòtica’

El bé inscrit alberga una mostra variada de monuments i llocs prehistòrics, alguns únics de l'illa balear, com navetes, taules i talaiots, en un excel·lent estat de conservació


La candidatura ‘Menorca Talaiòtica. Una odissea ciclòpia insular’ ha estat inscrita en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO, tal com ha anunciat avui el Comitè del Patrimoni Mundial reunit a Riad (l'Aràbia Saudita). Amb aquesta nova inscripció, Espanya ja atresora 50 Patrimonis Mundials en el seu territori, una quantitat amb què es converteix en un dels països amb més béns registrats en aquesta llista i un dels més reconeguts a nivell internacional per la varietat, riquesa i qualitat del seu patrimoni. Només els cinc primers estan per sobre del mig centenar de béns declarats Patrimoni Mundial.

La candidatura, impulsada pel Consell Insular de Menorca, ha estat un exemple de col·laboració entre administracions: el Ministeri de Cultura i Esport, el govern autonòmic de les Illes Balears i el Consell de Menorca. El suport institucional i l'excel·lent treball tècnic han estat determinants per aconseguir amb èxit la seva inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial, després del desenvolupament de la candidatura al llarg de més d'una dècada.

Un cas excepcional de paisatge arqueològic i monumental viu

Menorca registra una de les majors densitats del món de jaciments arqueològics prehistòrics en territori habitat. ‘Menorca Talaiòtica. Una odissea ciclòpia insular’ agrupa els nou components que millor representen les construccions d'una cultura insular que va evolucionar en condicions de relatiu aïllament. Des de mitjans de l’Edat del Bronze fins a l'ocupació romana, s'ha seleccionat una mostra variada de monuments i llocs prehistòrics, que inclou assentaments, espais funeraris, santuaris i llocs sagrats que han sobreviscut en un excel·lent estat de conservació. Entre ells, destaquen determinades manifestacions excepcionals que són úniques i exclusives de Menorca, com ara les navetes d'enterrament, els recintes de taula, les monumentals cases circulars i els talaiots.

A més, ‘Menorca Talaiòtica’ aporta el testimoni excepcional d'una cultura prehistòrica associada al cel. Les orientacions de determinats monuments permeten il·lustrar la relació d'aquesta cultura amb l’esfera celeste. Una altra de les característiques que avalen la seva excepcionalitat és l'harmoniosa convivència que les diverses construccions ciclòpies de l'illa han desenvolupat al llarg de la història amb els seus pobladors. Aquests monuments s'insereixen en un paisatge mediterrani poc alterat amb trets molt similars al de la Prehistòria. Les successives tradicions de la pedra, els originals patrons d'assentament i la funcionalitat espiritual dels monuments són el reflex d'una identitat pròpia. Constitueixen un motiu d'orgull per a l'illa i, per tant, es mantenen vius en el paisatge de la Menorca actual. D'aquesta manera, ‘Menorca Talaiòtica’ testimonia avui dia un cas excepcional de paisatge arqueològic i monumental viu.

Comitè de Patrimoni Mundial

En aquesta reunió del Comitè per a la inscripció del bé en la Llista Patrimoni Mundial, també s'han declarat Patrimoni Mundial l'antiga Jericó, altrament anomenada Tell és-Sultan i presentada per Palestina, o el lloc natural massís forestal de Odzala-Kokoua, al Congo. El Comitè de Patrimoni Mundial es troba integrat per 21 països triats pels 194 Estats Part de la Convenció de la UNESCO per a la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural (1972) i és l'òrgan executiu d'aquesta convenció internacional. Com a tal, és responsable de decidir quins nous llocs reuneixen les característiques per ser inscrits en la Llista de Patrimoni Mundial, a proposta dels Estats que en formen part.

➢ Consulta la llista de bens declarats Patrimoni Mundial en Espanya