El Govern autoritza una subvenció de 43 milions d'euros per finançar la gratuïtat del transport públic a Illes Balears durant 2023

05/09/2023

El Govern autoritza una subvenció de 43 milions d'euros per finançar la gratuïtat del transport públic a Illes Balears durant 2023

Es tracta d'una mesura excepcional que reconeix el fet insular, paral·lel al finançament estatal del descompte del 30% dels abonaments i títols multiviatge competència de CCAA i entitats locals que haguessin implantat un descompte del 50%.


El Consell de Ministres, a la reunió d'avui ia proposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), ha aprovat una subvenció per import de 43 milions d'euros a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per finançar la gratuïtat del transport públic col·lectiu terrestre per a usuaris recurrents a l'arxipèlag durant tot l´any 2023.

Aquest ajut, que està previst a la Llei de Pressupostos Generals del Estat per al 2023, és paral·lela al finançament per l'Estat del descompte del 30% en el preu dels abonaments i títols multiviatge de transport públic competència terrestre d'aquelles comunitats autònomes i entitats locals que haguessin implantat el 2023 un descompte d'almenys 50% al preu d'aquests títols, finançant aquestes la diferència. Aquestes ajudes van ser aprovades en virtut del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, i prorrogades fins a finals de 2023 pel Reial decret llei 5/2023, del 27 de juny.

En el cas de Balears, en reconeixement del fet insular, a fi de fer efectiu el principi de solidaritat establert a la Constitució Espanyola, l'ajuda s'amplia fins a finançar la gratuïtat d'aquests títols per a viatgers recurrents.

La comunitat autònoma haurà de destinar limport de les ajudes a compensar proporcionalment a les administracions o empreses gestores dels serveis de transport terrestre col·lectiu corresponents, per la pèrdua dingressos derivada de la gratuïtat.

Aquesta mesura és una més de les adoptades pel Govern per alleujar la economia de la ciutadania davant l'elevat preu de l'energia i els combustibles, que afecta especialment la mobilitat quotidiana, alhora que s'incentiva l'ús del transport públic col·lectiu a la mobilitat obligada, permetent utilitzar una manera més segura, econòmica i sostenible que el cotxe particular.

Mitma impulsa el transport públic col·lectiu

El transport públic col·lectiu és una manera de transport essencial, segur, fiable, còmode, més econòmic, evita embussos davant del transport a vehicle particular, cosa que a més permet aprofitar aquest temps de viatge per a altres fins.

D'altra banda, és més just en termes socials, més inclusiu i té un alt impacte positiu a l'economia i la indústria. A més, és una peça clau per assolir els objectius climàtics i de reducció d'emissions de tota mena i de millora de la sinistralitat que ens hem marcat com societat.

El transport públic col·lectiu permet, a més, fer-ne un ús més eficient de l'espai públic i reduir la congestió a les ciutats ia les carreteres de tota mena. La capacitat d'un autobús o autocar estàndard permet transportar els viatgers de més de 30 vehicles privats.