El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació inicia dues campanyes de recerca pesquera per a avaluar la situació d'espècies en el Golf de Biscaia i a les Illes Pitiüses

16/08/2023

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació inicia dues campanyes de recerca pesquera per a avaluar la situació d'espècies en el Golf de Biscaia i a les Illes Pitiüses

La campanya JUVENA 2023 estudiarà les formes juvenils d'anxova en el Golf de Biscaia per a realitzar previsions de reclutament de cara al pròxim any, a bord del vaixell Emma Bardán


El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació donarà principi, demà dia 15 d'agost, a les dues últimes campanyes de recerca científica de l'estiu de 2023 per a analitzar l'estat d'algunes de les espècies marines de major interès pesquer en el Golf de Biscaia i al Mediterrani. Totes dues campanyes es realitzaran a bord de dos dels vaixells de recerca del ministeri, l'Emma Bardán i el Miguel Oliver, respectivament.

Aquestes campanyes es desenvolupen en coordinació amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que ostenta la direcció científica. Gràcies a aquesta coordinació des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, es facilita l'ús i equipament dels vaixells al personal investigador, i es posa a la disposició dels científics l'instrument més adequat per als fins específics de cada campanya, mentre s'intenta aconseguir l'optimització dels recursos en benefici del millor coneixement científic possible i la millor gestió pesquera.

CAMPANYA JUVENA 2023

El vaixell oceanogràfic Emma Bardán navegarà en la zona del Golf de Biscaia amb l'objectiu principal d'avaluar l'abundància i l'estat de condició biològica de l'anxova juvenil com a eina per a la predicció del reclutament entrant a la pesquera a l'any següent. Els científics de la Fundació AZTI són els responsables del desenvolupament i supervisió dels treballs.

En aquesta campanya es realitzarà també la caracterització de les condicions hidrogràfiques i de l'abundància i distribució dels components de l'ecosistema pelàgic rellevants per a comprendre la dinàmica del procés de reclutament. Igualment s'estudiarà la distribució i abundància de predadors superiors (mamífers i ocells marins), així com d'activitats humanes i escombraries marines.

L'avanç en el coneixement de distribució espacial, abundància, composició per espècies i comportament nictemeral de les espècies mesopelàgiques del Golf de Biscaia o la posada a punt de metodologia acústica de banda ampla per a discriminació d'espècies i talles d'espècies pelàgiques.

Tot això s'abordarà al llarg d'un mes de campanya fins al retorn del vaixell al port de Passatges (Guipúscoa), previst el 16 de setembre.

L'estudi de la pesquera de l'anxova en el Golf de Biscaia es remunta a 1987, mentre que la Campanya JUVENA es realitza de manera ininterrompuda des de l'any 2003, encara que no va ser fins a l'any 2006 quan el Vaixell Oceanogràfic Emma Bardán va participar per primera vegada. En el desenvolupament de la campanya participa també el vaixell oceanogràfic Ángeles Alvariño, de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, i el seu equip de científics.

CAMPANYA MEDITS 2023

El vaixell de recerca pesquera i oceanogràfica Miguel Oliver salparà des del port de Palma amb la finalitat d'estimar l'abundància i estructura poblacional dels recursos demersals objectiu de la pesquera d'arrossegament a les Illes Pitiüses, així com conèixer l'estructura biològica de les comunitats explotades en la plataforma i talús superior i l'impacte de la pesca en els seus ecosistemes. El vaixell tornarà el dia 27 d'agost al mateix port.

D'aquesta manera es contribueix a l'obtenció de dades per a avaluar l'efecte dels tancaments permanents a la pesca d'arrossegament, implementats en el marc del pla pluriennal per a la pesca demersal en el Mediterrani occidental (EU-MAP), en les comunitats epibentònic i els recursos demersals.

Aquesta sèrie de campanyes es desenvolupen sistemàticament al llarg dels últims i constitueixen una sèrie històrica important com a base per a valorar l'avaluació dels diferents estocs pesquers. En l'actualitat aquestes campanyes s'integren en el Programa Nacional de Dades Bàsiques (PNDB), per a la gestió sostenible dels recursos marins, basada en l'obtenció de les millors dades científiques possible. Els resultats d'aquestes avaluacions es presenten en el si dels grups de treball del Comitè Científic Assessor de la Comissió de Pesca del Mediterrani (CGPM). La campanya està cofinançada per la Unió Europea (UE) a través del Fons Europeu Marítim de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA).

VAIXELLS DE RECERCA OCEANOGRÀFICA


La flota de vaixells oceanogràfics del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació són un ferm compromís del Govern d'Espanya amb la gestió sostenible dels recursos pesquers. Els vaixells Emma Bardán, Miguel Oliver i Vescomte de Eza duen a terme cada any més de 500 jornades de recerca en campanyes tant a nivell nacional com internacional en les quals intervenen equips de científics que avaluen l'estat de les pesqueres amb l'objectiu de l'obtenció del Rendiment Màxim Sostenible.