L’IDAE celebra una jornada tècnica amb el sector industrial de Balears per incentivar la sol·licitud d'ajudes a la generació renovable i el seu emmagatzematge

15/06/2023

L’IDAE celebra una jornada tècnica amb el sector industrial de Balears per incentivar la sol·licitud d'ajudes a la generació renovable i el seu emmagatzematge

La trobada ha reunit a Mallorca empreses i experts amb l'objectiu de donar a conèixer in situ la convocatòria oberta pel MITECO per impulsar la transició energètica a les Illes Balears


L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) ha reunit aquest dijous a Mallorca representants del sector industrial de les Illes Balears per donar a conèixer in situ les característiques de la convocatòria d'ajudes a la transició energètica a l'arxipèlag, que va obrir el passat 1 de juny el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Aquesta línia d'incentius, dotada amb 33 milions d'euros dels fons Next Generation canalitzats a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), pretén impulsar la generació renovable i l'emmagatzematge a les illes amb l’objectiu d'avançar cap a un sistema 100% descarbonitzat a les illes.

La jornada tècnica ha estat inaugurada pel president de la patronal ASIMA, Francisco Martorell, junt amb Luis García Benedicto, cap del Departament de Gestió de la Demanda i Integració de Renovables de l’IDAE. Tots dos han destacat les oportunitats que planteja la transició energètica en entorns mancats de connexions amb les xarxes peninsulars, i la necessitat d'accelerar la implantació de renovables i l'emmagatzematge com a garantia de subministrament en substitució de la generació amb fonts fòssils. En aquest sentit, García Benedicto ha destacat que “la penetració de les renovables no només consisteix a instal·lar potència, sinó que també s’ha de disposar de sistemes que ens permetin gestionar-la per aconseguir un sistema plenament descarbonitzat”. El representant de l’IDAE ha animat el sector industrial a presentar els seus projectes a aquesta convocatòria d'ajudes perquè suposen “un impuls per millorar els nostres sistemes energètics i les nostres indústries”.

La trobada, s’ha celebrat a l'antic Parc de Bombers d’ASIMA de Palma, i ha comptat amb la participació de tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, catedràtics, experts i responsables de desenvolupament de negoci del sector industrial balear, entre d’altres. A les taules rodones s'han analitzat casos de bones pràctiques en la implantació de diferents projectes d'energies renovables amb emmagatzematge integrat i, posteriorment, els assistents han visitat a una empresa que exemplifica aquesta aposta.

ENTORNS URBANS O INDUSTRIALS

L’IDAE, dependent de la Secretaria d'Estat d'Energia del MITECO, és l'organisme gestor de les ajudes del programa Illes. La línia d'incentius per a les Illes Balears prioritza els projectes que es desenvolupin en entorns urbans o industrials per mitigar l'impacte ambiental i l'accés dels petits actors al mercat elèctric, amb iniciatives de potència més reduïda, mitjançant la promoció de la generació distribuïda.

En el marc de la convocatòria -que romandrà oberta fins al pròxim 28 de juliol-, les iniciatives que seran objecte d'ajudes apostaran especialment per la incorporació de sistemes d'emmagatzematge, tant en instal·lacions existents com en instal·lacions renovades tecnològicament, així com en noves instal·lacions de generació renovable, podent incloure la producció d'hidrogen. A més, s'impulsarà el desplegament d'instal·lacions fotovoltaiques en superfícies antropitzades o en zones d'activitat humana, noves instal·lacions de producció elèctrica amb biogàs o petites instal·lacions hidràuliques.

Donat el fet que les Illes Balears tenen xarxes elèctriques aïllades, la incorporació d'emmagatzematge permetrà avaluar i demostrar el seu potencial com a eix d'integració de les energies renovables per aconseguir un sistema plenament descarbonitzat. Segons les bases de la convocatòria, podrà subvencionar-se entre el 40% i el 65% de la inversió realitzada i l'IDAE podrà avançar els fons als beneficiaris.