Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El MITECO destina 33 milions per a generació renovable i emmagatzematge a Balears
30/05/2023
El MITECO destina 33 milions per a generació renovable i emmagatzematge a Balears
Les ajudes es destinen a noves instal·lacions i renovació de les existents, amb atenció al emmagatzematge i la seguretat en la xarxa
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) obre la primera convocatòria d'ajudes per a instal·lacions de generació elèctrica a partir de fonts renovables a Illes Balears, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat i disponible aquí. Dotades amb 33 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aquesta convocatòria impulsa iniciatives vinculades a l'emmagatzematge energètic i la seguretat en la xarxa, així com el desenvolupament d'instal·lacions de generació renovable –incloses les fotovoltaiques en superfícies antropitzades o d'activitat humana–, o la renovació de les existents. El termini per a sol·licitar les ajudes està obert entre l'1 de juny i el 28 de juliol.
Gestionada per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), organisme adscrit al MITECO, la convocatòria valorarà positivament aquells projectes que es desenvolupin en entorns urbans o industrials, així com els de potència reduïda, permetent l'accés a petits actors al mercat elèctric i promovent la generació distribuïda. També es tindrà en compte l'impacte social i de gènere, la participació ciutadana, i l'impacte industrial i econòmic en el territori.
Es valoraran especialment aquells projectes que apostin especialment per la incorporació de sistemes d'emmagatzematge, ja sigui en instal·lacions existents, repotenciades o renovades, ja sigui en noves instal·lacions de generació renovable, podent incloure la producció d'hidrogen. A més, s'impulsarà el desplegament d'instal·lacions fotovoltaiques en superfícies antropitzades o en zones d'activitat humana, així com les plantes que produeixin electricitat amb biogàs o les instal·lacions minihidràuliques.
Atès que les illes tenen xarxes elèctriques aïllades, la incorporació d'emmagatzematge permetrà avaluar i demostrar el seu potencial com a eix d'integració de les energies renovables per a aconseguir un sistema 100% descarbonizado. Segons les bases de la convocatòria, podrà subvencionar-se entre el 40% i el 65% de la inversió realitzada i el IDAE podrà avançar els fons als beneficiaris.
OFICINA PER LES ILLES
A més, per a gestionar els programes de suport del PRTR, coordinar la dinamització i el desenvolupament de la transició energètica, i ajudar en el compliment de les fites i objectius associats, el IDAE posa en marxa l'Oficina d'Energia Neta i Projectes Intel·ligents per a les Illes.
Entre les seves diferents funcions, l'Oficina –de caràcter digital– podrà assumir labors de coordinació d'altres oficines d'informació, formació i atenció al ciutadà en tot el territori insular, així com d'entitats similars a càrrec d'associacions, agrupacions empresarials altres grups amb lideratge. També, el llançament, desenvolupament i seguiment de projectes concordes amb les fites i objectius del PRTR, formar, assessorar i incentivar als ciutadans, empreses i administracions locals, i, en suma, fomentar la participació de tots els actors implicats en les dinàmiques de la transició energètica.
SINGULARITAT INSULAR
Les singularitats dels sistemes elèctrics en territoris no peninsulars, derivades fonamentalment del seu caràcter aïllat i la seva reduïda grandària, afegeixen dificultats a la integració de la producció elèctrica a partir de renovables, la qual cosa provoca que la demanda elèctrica a les illes es cobreixi majoritàriament amb tecnologies d'origen fòssil. Per aquesta raó, el PRTR destina finançament per al desenvolupament d'energies netes a les illes amb l'objectiu d'integrar-les adequadament en el territori, de manera que aportin una potència ferma i seguretat en la xarxa al mateix temps que redueixen la dependència dels combustibles fòssils.
Les sol·licituds han de presentar-se a través de la seu electrònica del IDAE entre l’1 de juny i el 28 de juliol.