Un total de 814.626 persones podran votar a les eleccions locals del pròxim diumenge a Balears

Més de 37.200 joves estan cridats a votar per primera vegada, en haver complert la majoria d’edat des dels darrers comicis celebrats, que varen ser el novembre de 2019

26/05/2023

Un total de 814.626 persones podran votar a les eleccions locals del pròxim diumenge a Balears

El cens de residents estrangers ha baixat en més de 3.800 persones en comparació amb les eleccions de maig de 2019


Un total de 814.626 persones censades a les Illes Balears podran votar a les eleccions locals que se celebren aquest diumenge, 28 de maig. Són un 2,2% més que a la convocatòria de maig de 2019, i inclouen els 37. 273 joves cridats a votar per primera vegada, i que van complir la seva majoria d’edat després dels darrers comicis que s’han celebrat, que van ser les eleccions a Corts Generals de novembre de 2019.

Del total de votants a les eleccions locals a les illes, hi ha 19.141 que corresponen al Cens d’Estrangers Residents a Espanya (CERE), que s’ha reduït en 3.874 persones des dels comicis de fa 4 anys. Pel contrari, el Cens Electoral de Residents (CER) s’ha incrementat un 2,7% en el mateix període, i ha arribat a les 795.485 persones. Pel que fa al vot per correu, s’han tramitat 22.738 sol·licituds, en comparació amb les 24.251 rebudes el 2019.

Durant la jornada electoral, es desplegaran a l’arxipèlag 1.849 agents de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i policies locals dels diferents municipis. A les darreres setmanes s’han celebrat juntes de seguretat a cada illa per organitzar el dispositiu de seguretat, amb l’objectiu de “garantir la màxima coordinació de totes les parts i fer possibles que els ciutadans i ciutadanes puguin exercir el seu dret a vot”, segons ha explicat la delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo.

Calvo també ha destacat la feina realitzada durant aquests dies previs a la cita electoral per part del personal funcionari de l’Administració General de l’Estat a les Illes Balears, en coordinació amb el d’altres administracions, dins dels preparatius per a la jornada electoral del 28M. D’altra banda, un total de 741 representants de les administracions es distribuiran entre els 381 col·legis electorals des d’on transmetran les incidències, en el cas que se’n produeixin, així com les dades provisionals de participació i l’escrutini dels resultats a partir del tancament. El Govern d’Espanya oferirà compareixences al llarg del dia per informar del desenvolupament de la jornada, que podran seguir-se a través de la web habilitada pel Ministeri de l’Interior.

En total, diumenge es constituiran a Balears 1.247 meses electorals, que són 32 més que a les Eleccions Locals de 2019. La delegada del Govern ha agraït la col·laboració dels ciutadans i les ciutadanes que han estat cridats a participar en alguna mesa i que “són essencials per garantir el bon desenllaç dels comicis”. Aina Calvo ha subratllat que el 28M és “una jornada de la ciutadania i per a la ciutadania”.

S’ha de recordar que, segons la llei de Règim Electoral, els membres designats per a les meses electorals han d’acudir a exercir les seves funcions, i no poden abandonar ni desistir sense una causa justificada i l’avís corresponent per absentar-se. L’incompliment d’aquesta obligació pot comportar responsabilitats penals.