Inici > Delegacions > Delegacions del Govern > Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears > Actualitat > Notes de premsa > Notas > 2023 > Mayo > El Govern aprova 10 projectes de sostenibilitat turística a Illes Balears amb una inversió de més de 34,5 milions d'euros de fons europeus
Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El Govern aprova 10 projectes de sostenibilitat turística a Illes Balears amb una inversió de més de 34,5 milions d'euros de fons europeus
09/05/2023
El Govern aprova 10 projectes de sostenibilitat turística a Illes Balears amb una inversió de més de 34,5 milions d'euros de fons europeus
Les comunitats autònomes rebran un total de 478 milions d'euros per a la posada en marxa dels seus projectes de sostenibilitat turística, finançats íntegrament amb els fons Next Generation EU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El Govern, a través de la Conferencia Sectorial de Turismo, presidida pel ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, ha aprovat 10 projectes de sostenibilitat turística a Illes Balears, que rebrà per a la seva posada en marxa 34.510.000 euros corresponents a la III Convocatòria extraordinària del programa de Planes de Sostenibilidad Turística en Destino 2023, finançada íntegrament amb els fons Next Generation EU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En total, les comunitats autònomes percebran una inversió de 478 milions d'euros per al finançament de 175 projectes de sostenibilitat turística, 160 dels quals seran gestionats per entitats locals, mentre que els 15 restants corresponen a accions de cohesió (ACD) que desenvoluparan les comunitats autònomes i tindran un impacte directe en els destins.
Per tipus de destí, 255 projectes corresponen a destins rurals amb identitat turística, 69 a destinacions turístiques de sol i platja mixt/residencial, 53 a ciutats amb identitat turística, 18 a destinacions turístiques urbanes i la resta a destins rurals costaners (28), espais naturals (36), destins de sol i platja molt internacionalitzats (24) i grans destins urbans (1).
Dels 10 projectes aprovats a Illes Balears, 5 corresponen a destinacions turístiques de sol i platja mixt/residencial, 3 a destins de sol i platja molt internacionalitzats i 1 a destins rurals amb identitat turística. A més, també conformement a aquesta inversió, la regió desenvoluparà una acció de cohesió (ACD), que impulsarà la qualitat turística dels destins.
La Conferència Sectorial de Turisme, celebrada aquest dimarts en la seu del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, ha detallat els projectes aprovats definitivament. En el cas d'Illes Balears, els 9 plans de sostenibilitat turística i la ACD es poden consultar en el document que figura a continuació.
Felanitx, Mallorca (Ajuntament): el pla se centra en la recuperació d'espais naturals (S'Arenal de Portocolom) i urbans (Sa Capella) amb elements patrimonials i culturals d'indubtable valor, a més d'impulsar la promoció del destí i la seva gestió intel·ligent, així com dissenyar l'oferta turística de nuclis rurals per a fomentar la desestacionalització i promoure un desenvolupament sostenible, harmoniós i equilibrat.
Calvià, Mallorca (Ajuntament): es realitzaran actuacions relacionades amb l'aplicació de criteris mediambientals en les instal·lacions del destí mitjançant paviments drenants, sistemes de drenatge urbà sostenible, entre altres; l'estalvi d'energia i la digitalització de la gestió del municipi per a un desenvolupament sostenible de la zona.
Inca, Mallorca (Ajuntament): el pla inclou actuacions per a la rehabilitació sostenible de l'entorn natural "Parc Serral de Ses Monges", l'adaptació d'infraestructures per a la mobilitat urbana sostenible i el cicle-turisme, millora de l'eficiència energètica o la digitalització completa del mercat municipal, entre altres mesures per a millorar el posicionament de la zona i atreure major nombre de visitants.
Muro, Mallorca (Ajuntament): l'objectiu principal del pla és la remodelació sostenible de l'extensa zona turística madura coneguda com Las Gaviotas, en el frontal marítim de Platja de Muro. Les actuacions inclouen el control de fauna invasora per a restablir l'equilibri ecològic de zones humides de Platja de Muro; mesures d'eficiència energètica; l'aposta per la infraestructura digital del destí o la millora de l'accessibilitat i embelliment d'espais públics.
Santanyí, Mallorca (Ajuntament): el pla inclou les actuacions d'adaptació al canvi climàtic (eliminació d'inundacions a través de drenatges sostenibles a base de paviments drenants i la creació d'un gran dipòsit) i una forta aposta per la digitalització per a la gestió sostenible dels recursos i dels consums, així com la modernització de l'entorn urbà.
Santa Eulària des Riu, Eivissa (Ajuntament): el pla incorpora les actuacions per a la construcció de la segona fase del Palau de Congressos per a disposar d'espais majors per a atreure més esdeveniments MICE i poder acollir esdeveniments culturals de major envergadura, allargant la temporada turística i augmentant la competitivitat del teixit empresarial.
Raiguer, Mallorca (Mancomunitat): l'objectiu principal del pla és la creació de rutes i una infraestructura cicloturista. Aquesta actuació central es completa amb altres complementàries de lluita sostenible enfront del canvi climàtic, de millora en el reciclatge del destí, de digitalització i de competitivitat amb la creació del club de producte Cycling Raiguer, una avaluació de resultats o la realització de campanyes mediambientals per a la conscienciació en sostenibilitat.
Mallorca (Consell insular): el principal objectiu del pla aposta per un turisme sostenible i l'impuls de la innovació per a afavorir la transició digital del teixit turístic i la intel·ligència turística. Entre les actuacions destaquen la creació de la Via verda entre Palma i Llucmajor, la rehabilitació de l'auditori de la costa nord, la creació de noves instal·lacions esportives o l'impuls a un Centre R+D d'Indústria Regenerativa en una antiga fàbrica de sabates del municipi d'Inca, entre altres.
Menorca (Consell insular): el pla intervé en determinats punts de l'illa amb plans de sanejament per a evitar abocaments d'aigües residuals i inundacions per aigües pluvials, restauració de l'hàbitat per a la fauna i la flora i restauració paisatgística d'obres i infraestructures, millora del sistema d'enllumenat de les zones turístiques de Son Blanc, Sa Caleta, Santandria, Cala a Blanes i Cap d'Artrutx, així com altres mesures relacionades amb la digitalització i mobilitat.
ACD Illes Balears, Circularitat com a eix de competitivitat sostenible a les Illes Balears: L'objectiu d'aquest projecte és una gestió integral del litoral de les illes Balears articulat amb infraestructures desmuntables i respectuoses amb el medi ambient que permeten oferir un servei al turisme nàutic, realitzar una labor d'informació i conscienciació alhora que protegir directament el patrimoni natural, innovar tecnològicament, fomentar l'ús d'energies renovables i col·laborar amb finalitats científics.