Illes Balears rebrà més de 15,8 milions d'euros en educació per a la formació digital de l'alumnat i la millora de l'equitat

09/05/2023

Illes Balears rebrà més de 15,8 milions d'euros en educació per a la formació digital de l'alumnat i la millora de l'equitat

Illes Balears rebrà més de 8 milions d'euros per al programa Codi Escola 4.0, per a formar en robòtica, programació i noves tecnologies


El Govern, a proposta del Ministeri d'Educació i Formació Professional, ha aprovat avui la distribució d'una inversió de més de 15,8 milions d'euros a Illes Balears en Educació per a la formació digital i la millora de l'equitat.

La inversió total per a totes les comunitats autònomes, per a millorar la qualitat i l'equitat del sistema educatiu del nostre país, ascendeix a 566 milions d'euros, distribuïts en cinc partides: Programa Codi Escola 4.0, el Programa PROA+ i el Programa d'Unitats d'Acompanyament; llibres de text; i Educació Inclusiva.

Programa Codi Escola 4.0

Un primer acord preveu destinar a través de les comunitats autònomes, 298,4 milions d'euros al Programa Codi Escola 4.0 per a formar en robòtica, programació i noves tecnologies als 5,5 milions d'alumnes i alumnes de segon cicle d'Infantil, d'Educació Primària i d'Educació Secundària matriculats en centres públics i concertats. A Illes Balears, li corresponen més de 8 milions euros.

De la quantitat total per a aquest programa distribuïda a les CCAA, 199 milions serviran per a l'equipament de programació i robòtica de més de 17.000 centres escolars. Altres 99,4 milions seran per a l'acompanyament i el suport del professorat, contractant assistents de perfils tecnològics i pedagògics mentre s'avança en la formació dels mestres.

El curs passat ja es van destinar uns 30 milions d'euros per a la formació de professorat en aquest àmbit. En 2024, es distribuiran altres 65 milions per a l'acompanyament dels docents.

Suport a famílies i alumnat amb dificultats

D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat una inversió de 173 milions d'euros per a ajudar a les famílies i a l'alumnat amb dificultats, dels quals 5,4 milions són per a Illes Balears. El programa PROA+ comptarà amb 118 milions d'euros, dels quals 3,9 milions d'euros són per a Illes Balears; i el Programa d'Unitats d'Acompanyament s'ha dotat amb 55 milions d'euros, d'ells 1,5 milions d'euros per a Illes Balears.

El programa de reforç i suport educatiu PROA+ beneficiarà a l'alumnat de més de 3.000 centres escolars d'especial complexitat educativa en totes les comunitats autònomes. Amb aquests fons, els centres es comprometen a desenvolupar un pla de suport que inclou actuacions com el reforç en horari lectiu i no lectiu, les tutories, la formació a famílies o altres activitats que busquen evitar l'abandó escolar primerenc. En total, entre 2021 i 2023, incloent-hi la partida aprovada avui, s'hauran destinat 360 milions d'euros al programa PROA+.

Sobre les Unitats d'Acompanyament, l'objectiu és treballar de manera directa i personalitzada amb estudiants en risc d'abandó primerenc per a donar-los suport en la seva trajectòria educativa des de Primària i fins a la finalització de Secundària o Batxillerat. Entre 2021 i 2023, s'hauran invertit en totes les comunitats autònomes més de 124 milions d'euros per a la posada en marxa de 1.148 unitats d'aquest tipus.

 

Llibres de Text i Educació Inclusiva

A més, s'ha aprovat una partida per a Illes Balears de 1,1 milions d'euros, dels 58,5 milions d'euros destinats a les CCAA per a ajudar les famílies a afrontar la despesa que suposen els llibres de text i material escolar, inclòs els materials digitals, de l'alumnat de centres sostinguts amb fons públics.

Finalment, es destinaran 1,1 milions d'euros a Illes Balears, dels 36 milions d'euros aprovats per a distribuir entre les CCAA per al programa de Cooperació Territorial d'Educació Inclusiva, que se sumen als 38 milions distribuïts en 2022, per a millorar l'atenció a la diversitat de l'alumnat i de les seves necessitats específiques de suport educatiu. La fi és oferir recursos addicionals de personal i més formació per als centres, així com el suport i col·laboració entre centres educació especial i ordinaris i també les pròpies famílies.

En aquest sentit, la ministra Alegria ha recordat que el Ministeri ha obert aquest dilluns el termini per a sol·licitar les ajudes per a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu per al curs 2023-24. Enguany, la convocatòria, oberta fins al pròxim 20 de setembre, inclou per primera vegada una ajuda complementària de 400 euros per a sufragar les despeses addicionals de les famílies.