Mitma inicia la información pública del proyecto de Real Decreto que regula la concesión de una subvención para el desarrollo del tranvía en la bahía de Palma

04/05/2023

Mitma inicia la informació pública del projecte de Reial decret que regula la concessió d'una subvenció per el desenvolupament del tramvia a la badia de Palma

Es preveu atorgar una subvenció a Balears per un import màxim de 185 milions d'euros per finançar les obres de la fase I del tramvia, entre Plaza d'Espanya i l'Aeroport de Palma.


El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha iniciat el tràmit d'informació pública del projecte de Reial decret pel qual es regula la concessió directa d'una subvenció de fins a 185 milions d'euros a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per el desenvolupament del tramvia en la badia de Palma.

Avui s'ha publicat en la pàgina web de Mitma la iniciativa, que estarà a la disposició del públic durant un termini de set dies a fi de donar audiència els ciutadans afectats i obtenir aportacions addicionals puguin fer-se per altres persones o entitats.

Aquesta subvenció, que finançarà amb càrrec al Pressupost de Despeses de Mitma, s'inscriu en el Protocol General d'Actuació entre el Ministeri i la Comunitat Autònoma per el desenvolupament del tramvia a la badia de Palma, subscrit amb data de 10 de novembre de 2022, pel qual s'estableix el marc general d'actuació per articular la col·laboració entre les parts signants en el desenvolupament del projecte del tramvia en la badia de Palma.

 

El tramvia de la badia de Palma

El Govern balear, en virtut de les seves competències en la matèria, persegueix la millora de la mobilitat a les Illes Balears i, amb aquesta fi, ha elaborat un Pla Director Sectorial de Mobilitat, que té com a objectius finals garantir l'accessibilitat en transport públic en tot el territori, reduir la contaminació generada per la mobilitat, disminuir l'accidentalitat i minimitzar el consum energètic.

 

Aquest Pla Director inclou, dins del seu àmbit d'actuació, la proposta d'execució d'una línia de tramvia a la badia de Palma, que es compon de tres trams:

- Tram I: Plaza d'Espanya (Intermodal) – Ca Pastilla – Aeroport

- Tram II. Ca Pastilla - s’Arenal.

- Tram III: Plaza d'Espanya (intermodal) – Són Espases (hospital)

La construcció dels diversos trams de la línia es durà a terme de manera successiva, començant pel Tram I, que és el tram objecte d'aquesta subvenció.

Aquest tram consisteix en una via doble, que discorre en superfície íntegrament i té una longitud d'uns 10.880 m. El recorregut unirà, amb un total de 16 parades, la plaça Espanya i les avingudes amb els barris de Foners, Nou Llevant, El Molinar, Ciutat Jardí, Coll d’en Rabassa i Ca Pastilla, fins a arribar a l'Aeroport.

La posterior explotació de la línia serà duta a terme pel Govern de Balear mitjançant la implantació de diversos serveis en funció de la demanda i les necessitats de cadascuna de les zones d'implantació.