El Govern de l’Estat destina més de 6,9 milions d'euros a Illes Balears per a lluitar contra totes les formes de violència masclista

28/02/2023

El Govern de l’Estat destina més de 6,9 milions d'euros a Illes Balears per a lluitar contra totes les formes de violència masclista

Les comunitats i ciutats autònomes rebran en total més de 177 milions d'euros per polítiques de lluita contra la violència masclista. La distribució territorial d'aquests fons se sotmetrà a la Conferència Sectorial d'Igualtat per a la seva aprovació definitiva.


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri d'Igualtat, la distribució de 6.942.806,59 euros a Illes Balears per a lluitar contra totes les formes de violència masclista. Aquesta inversió serà sotmesa a la Conferència Sectorial d'Igualtat per a la seva aprovació definitiva.

En total, les comunitats i ciutats autònomes rebran més de 177 milions d'euros en polítiques de lluita contra la violència masclista. Entre els fons atorgats, el 79% corresponen al Pacte d'Estat contra la Violència de gènere (140,2 milions), l'11% als Fons de la Delegació de Govern contra la Violència de Gènere (19,8 milions) i el 10% restant al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (17 milions).

Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere

Illes Balears rebrà 5.776.958,36 euros procedents del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, que consolida un finançament públic, estable, suficient i adequada per a sostenir les actuacions dirigides a prevenir la violència contra les dones en totes les seves formes.

En total, el Govern destina més de 140 milions d'euros a les comunitats i ciutats autònomes en el marc del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, la qual cosa suposa un increment del 40,2% en l'assignació de fons transferits a les autonomies respecte a l'any anterior.

Fons de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere finançarà la posada en marxa i desenvolupament de quatre tipus de programes a Illes Balears, sobre la base de la següent distribució:

·        298.743,80 euros de la inversió total de 8,5 milions d'euros destinats a Programes d'assistència social integral destinats a les víctimes de violència de gènere.

·        61.591,64 euros procedents de la inversió total d'un milió d'euros destinada a Programes per la implementació de plans personalitzats.

·        387.863,86 euros de la inversió total de 9,5 milions d'euros per Programes de suport a víctimes d'agressions i/o abusos sexuals.

·        17.922,54 euros procedents de la inversió total de 800.000 euros destinats a Programes de prevenció d'abusos sexuals en menors tutelades.

Centres d'atenció integral 24 hores

Així mateix, Illes Balears rebrà 399.726,39 euros procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a estendre i fer accessibles els serveis d'atenció integral a totes les potencials víctimes de totes les formes de violència contra les dones.

Aquests fons impulsaran la creació de centres d'assistència integral 24 hores a víctimes de violència sexual en totes les províncies, Ceuta i Melilla; almenys amb un centre d'atenció integral a les víctimes de violència sexual operatiu en cada província i ciutat autònoma (52 centres en tota Espanya) a 31 de desembre de 2023.

En total, les comunitats i ciutats autònomes rebran més de 17 milions d'euros procedents de fons europeus, amb un triple objectiu centrat en garantir un allotjament segur a totes les víctimes de tràfic que es trobin en territori espanyol:

-          Garantir a les víctimes de tràfic un allotjament segur d'urgència, disponible i accessible les 24 hores del dia.

-          Garantir a les víctimes de tràfic un recurs residencial per a la seva integració social en el mitjà termini.

-          Garantir a les víctimes de tràfic menors d'edat un allotjament segur i adequat a les seves necessitats.

Per a cadascuna de les 50 províncies de la geografia espanyola es compromet la disposició d'un allotjament d'urgència, un allotjament de llarga estada i un allotjament per a víctimes menors d'edat.

Un 36% més de fons contra les violències masclistes.

Amb l'aprovació d'aquests fons, que finançaran polítiques que abastin totes les formes de violència contra les dones, tal com estableix el Conveni d'Istanbul i, especialment, després de l'aprovació de la Llei orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual, s'incrementa en un 36% el pressupost ordinari anual destinat a la lluita contra les violències masclistes. Al llarg de la legislatura s'han multiplicat gairebé per tres els recursos disponibles.

Així mateix, aquesta distribució territorial suposarà un increment en el nombre d'usuàries dels serveis d'atenció a víctimes. Per tant, aquests serveis comptaran amb nous itineraris d'atenció.