El Govern de l’estat aprova els Plans d’Ordenació de l’Espai Maritim

28/02/2023

El Govern de l’estat aprova els Plans d’Ordenació de l’Espai Maritim

S'han elaborat per primera vegada, i en el procés han participat comunitats autònomes costaneres, ministeris i sectors implicats


El Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret amb els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), relatius a les cinc demarcacions marines espanyoles: noratlántica, sudatlántica, de l'Estret i Alborán, llevantí-balear i canària. Es tracta d'un instrument estratègic transversal que permet un aprofitament òptim de l'espai marítim, reduint conflictes i potenciant coexistències i sinergies, que es realitza per primera vegada al nostre país. Els POEM han de garantir la protecció dels ecosistemes, hàbitats i espècies sensibles i vulnerables, inclosos els protegits per normativa autonòmica, nacional o supranacional. Són un instrument de planificació que es renova cada sis anys, per això estaran vigents fins al 31 de desembre de 2027.

L'ordenació de l'espai marítim permet analitzar i organitzar les activitats humanes en les zones marines. En el context de la Política Marítima Integrada de la UE, sorgeix la Directiva 2014/89/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de juliol de 2014, per la qual s'estableix un marc per a l'ordenació de l'espai marítim. A Espanya aquesta Directiva s'ha incorporat al nostre ordenament jurídic com un desenvolupament reglamentari de la Llei 41/2010, de 29 de desembre, de protecció del medi marí (el Reial decret 363/2017, de 8 d'abril, pel qual s'estableix un marc per a l'ordenació de l'espai marítim).

Els POEM han de servir per a garantir la sostenibilitat de les activitats humanes a la mar i, al mateix temps, facilitar el desenvolupament dels sectors marítims i la consecució dels objectius que aquests sectors s'han fixat, amb especial atenció a aquells establerts per a complir els compromisos del Pacte Verd Europeu, l'Acord de París, l'Estratègia d'adaptació al canvi climàtic de la UE i l'Estratègia de la UE sobre la biodiversitat a 2030, entre altres.

ZONES D'ÚS PRIORITARI I ZONES D'ALT POTENCIAL

En el procés d'elaboració dels POEM s'han identificat un conjunt de Zones d'Ús Prioritari (ZUP) per a activitats d'interès general i altres Zones d'Alt Potencial (ZAP) on prevalen les activitats sectorials que requereixen ocupació específica i el seu potencial ús en temps futurs.

Les ZUP comprenen la protecció de la biodiversitat; els jaciments d'àrids destinats a la protecció costanera ambientalment avaluats; la protecció del patrimoni cultural; la Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+i); la defensa nacional i la seguretat en la navegació.

Les ZAP es refereixen a la conservació de la biodiversitat; els jaciments d'àrids que podrien destinar-se a la protecció costanera; la R+D+i; l'activitat portuària; el desenvolupament de l'energia eòlica marina i l'aqüicultura marina.

En cadascuna d'aquestes zones s'estableixen disposicions per a facilitar la coexistència de l'ús prioritari o d'alt potencial amb altres usos i activitats. Aquesta ordenació s'ha realitzat a partir de criteris de coexistència sostenible, criteris per a la integració de les interaccions terra-mar, i altres.

PROCÉS D'ELABORACIÓ

En el procés d'elaboració dels POEM s'ha usat tota la informació generada per les estratègies marines d'Espanya i s'ha aplicat un enfocament ecosistèmic, mitjançant el qual no es compromet la consecució del bon estat ambiental del medi marí.

El treball s'ha basat en la millor evidència científica disponible gràcies al treball dels equips de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO-CSIC, del Ministeri de Ciència i Innovació) i del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana).

L'aprovació d'aquests plans ha precisat un ampli procés de coordinació interadministrativa, en col·laboració amb tots els ministeris, així com amb altres administracions, especialment les comunitats autònomes. D'igual manera, s'ha fomentat l'àmplia participació dels agents interessats i de la societat civil, mitjançant processos de participació i consultes públiques.

El sector pesquer ha estat present en tot el procés d'elaboració dels plans. S'han mantingut reunions d'alt nivell i tècniques i fins i tot es va assistir a jornades convocades pel sector. A més, es va obrir un canal de comunicació i la informació rebuda es va analitzar conjuntament amb el MAPA i l'IEO.

Els plans d'ordenació de l'espai marítim s'han sotmès a avaluació ambiental estratègica, conforme al que s'estableix en la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental. Aquesta avaluació ha conclòs mitjançant la Resolució de 2 de desembre de 2022, de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental, per la qual es formula declaració ambiental estratègica del projecte dels plans d'ordenació de l'espai marítim, publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat de 16 de desembre de 2022.

SISTEMA D'INFORMACIÓ GEOGRÀFICA

La informació geogràfica utilitzada i generada en els POEM es pot consultar, a l'escala i precisió adequades, en el sistema d'informació INFOMAR, que a més aglutina el conjunt d'informació generada per les administracions públiques, en l'àmbit de l'aplicació de les directives europees amb incidència en el medi marí: http://www.infomar.miteco.es/visor.html