Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
La periodista Mercedes Milá, premio ‘Meninas 2024’ por su compromiso con la lucha contra la violencia de género
26/11/2024
- La delegació del Govern a Catalunya atorga els guardons ‘Meninas 2024’ com a reconeixement a persones i entitats compromeses amb l’erradicació de la violència de gènere
- La subdelegació del Govern a Barcelona premia a l’Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana (AHCAMA)
- La subdelegació a Tarragona reconeix la tasca de la doctora en Sociologia per la UAB, Inma Pastor
- L’Associació Identitats rep el reconeixement per part de la subdelegació del Govern a Girona
- La directora de Feminicidio.net, Graciela Atencio, és reconeguda per la subdelegació de Lleida
Barcelona, 26 de novembre de 2024.- La delegació del Govern a Catalunya commemora, un any més, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, amb el lliurament dels guardons ‘Meninas 2024’, per tal de reconèixer la tasca d’organitzacions i persones compromeses amb l’erradicació de la violència de gènere que enguany recau en la periodista i presentadora Mercedes Milà.
En aquesta 12a edició, el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha volgut atorgar la ‘Menina’ de Catalunya a Milà, “pel seu compromís amb el feminisme i la lluita contra la violència de gènere des de l’àmbit de la comunicació”. Un guardó que la periodista recollirà aquest dijous 28 de novembre a les 18h a l’Auditori de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) a Barcelona, a l’acte de lliurament dels guardons ‘Meninas 2024’.
Milà, amb una àmplia trajectòria als mitjans de comunicació, ha utilitzat la seva rellevància mediàtica per sensibilitzar i educar al públic en la importància de la igualtat de gènere i els drets de les dones i per lluitar contra el negacionisme de la violència de gènere i contra aquells que l’impulsen.
Ho ha fet a través de programes i també de documentals que posaven en evidència la realitat de les dones en una societat patriarcal. També ha col·laborat i participat de forma directa en campanyes i esdeveniments per sensibilitzar sobre la violència de gènere.
ASSOCIACIÓ HUMANITÀRIA CONTRA L’ABLACIÓ DE LA DONA AFRICANA
La subdelegació del Govern a Barcelona ha atorgat el guardó a l’Associació Humanitària contra l’Ablació de la Dona Africana (AHCAMA). Es tracta d’una organització no governamental fundada el 2013 a Barcelona que lluita contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica que afecta greument a la salut i als drets de dones i nenes, especialment a l’Àfrica i a Àsia.
Aquesta ONG també focalitza la seva lluita contra altres tipus de violència de gènere com els matrimonis forçats.
INMA PASTOR
La subdelegació del Govern a Tarragona ha reconegut la tasca de la professora titular de Sociologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Inma Pastor.
Ha estat la directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV des de la seva creació l’any 2007 fins l’any 2022. Va impulsar la redacció, aprovació i posada en marxa dels tres plans d’igualtat entre dones i homes així com del protocol d’actuació en casos d’assetjament sexual i violències masclistes. També va impulsar la col·lecció Quaderns de la Igualtat i el primer curs on-line per abordar i prevenir les violències masclistes entre l’alumnat universitari.
Autora i coautora de llibres i articles en revistes especialitzades sobre sociologia, Pastor ha contribuït a la literatura acadèmica en la temàtica relacionada amb la violència de gènere, la desigualtat i les polítiques de igualtat.
ASSOCIACIÓ IDENTITATS
Des de la subdelegació del Govern a Girona, s’ha volgut atorgar la ‘Menina 2024’ a l’Associació Identitats que treballa des del 2004 formant a professionals vinculats al circuit d’atenció a les víctimes de violència masclista.
En aquest sentit, impulsa tallers educatius a escoles i instituts, i formació a professionals de la sanitat, de l’advocacia, dels serveis socials, de l’educació i als cossos de seguretat, així com serveis terapèutics per tal de proporcionar recolzament a les víctimes i a les comunitats afectades.
GRACIELA ATENCIO
La subdelegació de Lleida ha volgut reconèixer a la fundadora del portal Feminicidio.net i de la associació La Sur, Graciela Atencio, per la seva implicació en institucions i associacions locals implicades en la lluita contra la violència envers les dones.
Atencio ha exercit el periodisme durant més de 25 anys en premsa escrita, ràdio i televisió, a l’Argentina, Mèxic i a Espanya. Es converteix en activista feminista, al 2003, al investigar els feminicidis de Ciudad Juárez i al 2010 crea el portal Feminicidio.net per documentar i denunciar els assassinats de dones a Espanya i a la resta del món.
LES ‘MENINAS’
El reconeixement que atorga la delegació del Govern a Catalunya consisteix en el lliurament d’una ‘Menina’, una escultura en forja realitzada en tallers ocupacionals per a la reinserció social, amb la qual es pretén distingir, agrair i continuar impulsant el servei realitzat de manera rellevant i exemplar per aquelles persones, col·lectius i associacions implicades en la lluita per eliminar la violència contra les dones, que malauradament encara avui, continua present en la nostra societat.
Aquests premis són, segons Prieto “un reconeixement a persones i entitats que han liderat” la lluita contra la violència de gènere.