El Govern autoritza licitar per 14,5 milions d'euros l'electrificació de la terminal de creuers de MSC del port de Barcelona

El Govern autoritza licitar per 14,5 milions d'euros l'electrificació de la terminal de creuers de MSC del port de Barcelona

25/06/2024

  • La connexió elèctrica en els molls permet als vaixells amarrats apagar els motors auxiliars, per la qual cosa es redueixen tant el soroll com les emissions a l'atmosfera.
  • L'obra s'emmarca en el pla *NEXIGEN d'electrificació dels molls engegat per l'Autoritat Portuària de Barcelona.

Madrid, 25 de juny de 2024.- El Consell de Ministres, en la seva reunió d'avui i a proposta del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, ha autoritzat licitar per uns 14,5 milions d'euros (IVA no inclòs) un contracte per a la redacció, execució i prestació del servei i manteniment per a l'electrificació que permeti el subministrament elèctric a creuers en la nova terminal de la *MSC, situada en el port de Barcelona.

En concreto, la Autoridad Portuaria de Barcelona licitará la redacción y ejecución del proyecto de electrificación de esta terminal. Mediante esta infraestructura eléctrica se conectará una línea de media tensión a una subestación de conversión eléctrica tipo onshore power supply (OPS), donde se operará, además, un cambio de frecuencia a los efectos de distribuir y transferir dicha energía al buque a través de un sistema de gestión de cables móvil en el muelle. Además, se prestará el servicio de conexión y desconexión de los cruceros, así como el mantenimiento de la instalación eléctrica.

La connexió elèctrica en els molls, el denominat *OPS, permet als vaixells amarrats apagar els motors auxiliars pel que es redueixen les emissions a l'atmosfera, així com el soroll produït per aquests. Amb això, es contribueix a aconseguir els objectius de reducció de carboni establerts en la norma *FuelEU per als bucs i la seva norma mirall en terra, coneguda com *AFIR.

En aquest context, cal recordar que en el port de Barcelona s'està acabant d'executar un altre *OPS en la terminal *BEST de *Hutchison *Ports per a bucs de càrrega. Ambdues actuacions s'emmarquen en el pla d'electrificació *NEXIGEN, engegat per l'Autoritat Portuària de Barcelona dins del ferm compromís amb la sostenibilitat del sistema portuari de titularitat estatal. Aquest pla estableix la necessitat de dotar al port de la infraestructura necessària per al subministrament elèctric a bucs, en el marc de la normativa comunitària relativa a la *descarbonización dels ports de la UE.