El Govern destina 10,7 milions d'euros a Catalunya per a incorporar a 705 professors/as ajudants doctor en les seves universitats públiques

El Govern destina 10,7 milions d'euros a Catalunya per a incorporar a 705 professors/as ajudants doctor en les seves universitats públiques

19/06/2024

  • El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (*MICIU) i les comunitats autònomes donen llum verda al Programa d'Incorporació de Talent Docent i Investigador a les Universitats Públiques Espanyoles, que comptarà amb una inversió de 46,7 milions en 2024 per incorporar a 3.400 professors/as a les universitats públiques espanyoles. 
  • “Mai abans un Govern ha manifestat un compromís tan clar i rotund per les universitats públiques del nostre país; i ho fem amb el total convenciment que les universitats són un gran ascensor social i la garantia de la recerca per assumir els reptes de la societat”, ha afirmat la ministra Morant.

19 de juny de 2024.- La Conferència General de Política Universitària, celebrada aquest dimecres i presidida per la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha ratificat l'aprovació del Programa per a la Incorporació de Talent Docent i Investigador a les Universitats Públiques Espanyoles, que destinarà 10.797.461 euros a Catalunya per a la incorporació de 705 professors/as ajudants doctor a les seves universitats públiques.

Amb aquest programa, el Govern finançarà la contractació de 3.400 professors/as ajudants doctor a partir del proper curs 2024-2025 durant sis anys a les universitats públiques espanyoles. El resultat de la votació ha comptat amb 17 vots a favor (un Ministeri i 16 comunitats autònomes) i un vot en contra (una única comunitat autònoma).

La Conferència General de Política Universitària, formada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (*MICIU) i les comunitats autònomes, ha donat llum verda a la inversió inicial de 46,7 milions d'euros per a l'engegada del programa en totes les autonomies i la UNED, així com els criteris de repartiment, autoritzats aquest dimarts pel Consell de Ministres.

La ministra Morant ha afirmat que “mai abans un Govern ha manifestat un compromís tan clar i rotund per les universitats públiques del nostre país; i ho fem amb el total convenciment que les universitats són un gran ascensor social i la garantia de la recerca per assumir els reptes de la societat”.

Els 46,7 milions d'euros autoritzats ahir pel Consell de Ministres serviran per cobrir, durant el període comprès entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2024, el cost de les 3.400 places de professors/as ajudants doctor. 150 milions d'euros d'inversió per curs acadèmic En total, el *MICIU destinarà una dotació de 150 milions d'euros anuals per curs acadèmic a partir del curs 2024-2025 i durant els sis anys de durada d'aquesta modalitat de contracte, per al finançament d'aquestes places, que posteriorment hauran d'estabilitzar les universitats.

La ministra ha avançat que, després d'aquesta decisió per part de la Conferència General de Política Universitària, “se signaran els convenis i acords amb les Comunitats Autònomes que vulguin participar al Programa.” “Avui s'ha fet un pas fonamental. Ara cal donar un altre pas tan important com aquest amb la signatura dels convenis perquè el Govern de l'Estat i les comunitats autònomes ens comprometem a fer tots els canvis necessaris a les universitats per baixar la temporalitat del 49% actual de mitjana al 20%, que és l'objectiu marcat en la Llei Orgànica del Sistema Universitari (*LOSU)”, ha manifestat Morant.

Per comunitats autònomes, aquesta és la distribució total de places de professorat finançades amb fons del Ministeri i de les autonomies, segons els criteris definits en l'acord i atenent a les necessitats totals de professorats en cada comunitat autònoma:

CCAA

Necessitats totals de professorat ajudant doctor estimades pel *MICIU, segons els criteris definits en el present acord

CATALUNYA

1.168