La delegació del Govern a Catalunya es reuneix a Vallbona de les Monges per a abordar la situació de la sequera a Catalunya

La delegació del Govern a Catalunya es reuneix a Vallbona de les Monges per a abordar la situació de la sequera a Catalunya

04/04/2024

  • El delegat del Govern a Catalunya posa en valor les inversions de l'Estat a Catalunya


Vallbona de les Monges, 4 d'abril de 2024.- La delegació del Govern a Catalunya ha convocat la comissió de coordinació territorial d'assistència al delegat a Vallbona de les Monges (Lleida) per a abordar la situació de sequera que continua afectant a Catalunya malgrat les últimes pluges i les conseqüències del temporal en el litoral català. A la comissió que s'ha celebrat en el monestir cistercenc de Santa Maria de Vallbona, i que ha estat presidida pel delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, han assistit la subdelegada del Govern a Barcelona, Pepín Beltran, el subdelegat de Lleida, José Crespín, el subdelegat de Tarragona, Santiago Castellà, així com el nou subdelegat del Govern a Girona, Pere Parramon.

SEQUERA

El delegat del Govern a Catalunya ha mostrat la seva “preocupació” per la situació, ha lamentat “la falta d'inversió dels governs de la Generalitat en els últims anys” i ha recordat que el Govern d'Espanya ha respost des del principi de la passada legislatura davant l'emergència per sequera amb inversions que sumen 12.000 milions d'euros en totes les conques hidrogràfiques per a impulsar la dessalació i la reutilització de l'aigua. “A aquesta dotació se sumen 3.060 milions del PERTE de digitalització del Cicle de l'Aigua i 2.130 milions per a la modernització de regadius, amb la finalitat de reduir fugides i pèrdues”, ha incidit.

TEMPORAL

Prieto també ha demanat als subdelegats que agilitzin els tràmits perquè els municipis afectats pels temporals de les últimes setmanes aconsegueixin, a través de la Direcció General de la Costa i la Mar del Ministeri de Transició Ecològica, les ajudes per a agilitzar les obres de reparació dels passejos marítims abans que comenci la temporada turística d'estiu.

REGANTS

En la reunió, també s'ha posat en valor les inversions de l'Estat a Catalunya i el seu compromís amb les comunitats de regants. A Lleida, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de la Societat Mercantil Estatal d'Infraestructures Agràries (SEIASA), va signar una addenda del conveni per a modernitzar els regadius de Fraga, Aitona i Serós amb una inversió prevista de 20,71 milions d'euros. A Girona, SEISA va signar altres dos convenis amb la comunitat de Presa de Colomers per un valor de 26,63 milions d'euros i amb els regants de Rec del Molí de Pals per 9,2 milions d'euros per a modernitzar les seves instal·lacions. Amb aquests últims convenis, el Govern ja ha invertit prop de 117,79 milions d'euros en aquest sector beneficiant a més de 7.800 regants catalans. “El Govern d'Espanya segueix molt present en tota Catalunya donant resposta a les necessitats dels ciutadans”, ha resolt Prieto.

DESSALADORES

El delegat també ha recordat la inversió ja prevista pel Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de 460 milions d'euros per a les dessaladores de Foix i Tordera II, unes infraestructures de les quals “lamentablement manquen a Catalunya, per la falta d'inversió dels últims anys per part del Govern”.

INFRAESTRUCTURES MOBILITAT

Prieto també ha fet balanç de les infraestructures de mobilitat realitzades pel Ministeri de Transports i, en aquest sentit, ha destacat que Catalunya és la comunitat on més inversió es va executar en 2023.

El delegat ha parlat de la important inversió que el Govern ha realitzat en els últims anys en Rodalies i ha explicat que ja s'han constituït els grups de treball necessaris per a realitzar el traspàs del servei al govern català després de la constitució d'una nova empresa mixta Estat-Generalitat. A més, s'ha mostrat optimista pel ritme d'execució del Corredor del Mediterrani.

VEHICLE ELÈCTRIC

En la vespra de la visita que el delegat realitzarà a la fàbrica de SEAT amb motiu de la construcció de la planta d'acoblament de sistema de bateries, ha subratllat la important inversió realitzada en els últims anys pel Govern a través dels fons europeus. En concret, s'ha referit al fet que aquesta nova línia d'acoblament de bateries de SEAT-CUPRA tindrà una dotació del Govern de 48 milions d'euros del PERTE VEC II. Una empresa que a més amb el Projecte tractor de Volkswagen-SEAT d'electrificació de la fàbrica i a través del PERTE VEC I rebrà 41,4 milions d'euros.

SUBDELEGACIONS DEL GOVERN

En la comissió de coordinació territorial d'assistència al delegat, també s'han abordat qüestions que afecten les subdelegacions del Govern com la situació de les platges afectades pel fort temporal de les últimes setmanes. A Girona, per exemple, s'ha parlat del projecte perquè la ciutat tingui un arxiu provincial i a Tarragona, de les exportacions d'animals vius des del port de Tarragona. Pel que fa a Barcelona, s'ha abordat la contaminació que afecta les comarques d'Osona, mentre que a Lleida s'ha fet una valoració de les ajudes per al sector agrari per part del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i per a la modernització dels regadius.