El Govern aprova 244 milions d'euros en ajudes per a la indústria electrointensiva. Més de 99 milions d'euros mobilitzats per a Catalunya

El Govern aprova 244 milions d'euros en ajudes per a la indústria electrointensiva. Més de 99 milions d'euros mobilitzats per a Catalunya

14/03/2023

  • Des de 2018, Catalunya acumula una ajuda de més de 99 milions d'euros per a l'impuls de la seva indústria electrointensiva, la qual cosa reflecteix el compromís del Govern amb la competitivitat i l'ocupació del sector industrial electrointensiu.
  • En matèria d'ajudes als consumidors electrointensius, el Govern ja ha destinat més de 24,7 milions d'euros a 132 instal·lacions de Catalunya, en el marc del Mecanisme de Compensació als Consumidors Electrointensius.
  • “Des de 2018 hem mobilitzat més de 662 milions d'euros en ajudes públiques que han beneficiat a 960 plantes productives, la qual cosa mostra el compromís del Govern amb la gran indústria”, ha subratllat la ministra Reyes Maroto.

14 de març de 2023 – El Consell de Ministres ha autoritzat avui al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme a efectuar la convocatòria 2023 del mecanisme de compensació de costos d'emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle per un import de 244 milions d'euros per als costos de l'any 2022 de les comunitats autònomes.

“Aquestes ajudes mostren el compromís del Govern amb els sectors industrials *electrointensivos i permeten millorar la seva competitivitat, reforçar les seves capacitats industrials i l'ocupació. La incertesa provocada per la guerra està generant tensions en les cadenes de valor a nivell mundial i un encariment dels preus energètics que està afectat a la indústria. Aquestes ajudes venen a garantir un preu de l'energia competitiu i tenen impactes positius en l'eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic”, ha subratllat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

Més de 99 milions d'euros mobilitzats per a Catalunya

Durant el període 2018-2022, Catalunya acumula una ajuda de 20.188.775 euros per 268 plantes productives, la qual cosa reflecteix l'aposta del Govern per reforçar la competitivitat i l'ocupació del sector industrial *electrointensivo. En total, el Govern ha mobilitzat 662.223.379 euros en aquesta matèria per 960 instal·lacions en tota Espanya des de 2018.

Maroto ha recordat que “des que arribem al Govern en 2018 s'han mobilitzat més de 662 milions d'euros que han beneficiat a un total de 960 plantes productives en tot el territori nacional. Això ha estat possible gràcies al suport que des del Ministeri d'Indústria s'està oferint als sectors industrials electrointensius passant d'un pressupost de 6 milions en 2018 a 244 milions en 2022”.

Més instruments de suport a la indústria *electrointensiva

Així mateix, el Govern ja ha destinat 24.706.530 euros a 132 instal·lacions de Catalunya en ajudes a consumidors *electrointensivos, en el marc del Mecanisme de Compensació als Consumidors *Electrointensivos. En total, des de l'engegada d'aquest mecanisme, s'han concedit ajudes públiques per valor de 103.078.181 euros per 662 instal·lacions en tota Espanya.

El Mecanisme de Compensació als Consumidors Electrointensius dels càrrecs pel finançament de la retribució específica a renovables i cogeneració d'alta eficiència i pel finançament addicional als territoris no peninsulars, regulat en el Títol III del Reial decret 1106/2020, pel qual es regula l'Estatut dels Consumidors Electrointensius, és un dels nous instruments engegat pel Ministeri d'Indústria en suport als sectors electrointensius.

A més, en 2021 es va llançar un nou programa de cobertures per recolzar a les empreses consumidores electrointensives a accedir a l'energia a través de contractes de compravenda a mitjà o llarg termini (PPAs). La cobertura de CESCE cobreix el risc d'impagament del PPA per part del comprador d'energia. Al llarg de 2022 s'han analitzat i aprovat les tres primeres sol·licituds.

Finalment, els sectors *electrointensivos s'estan beneficiant d'un conjunt de mesures que formen part dels diferents paquets d'ajuda per esmorteir l'impacte de la guerra a Ucraïna, entre les quals destaquen les següents:

  • El mecanisme ibèric que està operatiu fins a maig de 2023 i aplica un topall al preu del gas que s'usa per generar electricitat, per rebaixar el preu de la llum i moderar així la seva pujada.
  • La pròrroga fins al 30 de juny de 2023 de la reducció del 80% dels peatges per als consumidors electrointensius, per seguir garantint la competitivitat d'aquesta indústria.
  • La pròrroga durant tot 2023 de la reducció de l'IVA de l'electricitat i de l'impost especial sobre l'energia elèctrica i es manté la suspensió temporal de l'Impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica, perquè els productors d'electricitat puguin seguir oferint preus més competitius.

Sobre el mecanisme de compensació de CO2

La Comissió Europea permet a cada Estat membre compensar els costos indirectes de les indústries de determinats sectors o subsectors als quals es considera exposats a un risc significatiu de “fuga de carboni”, a causa dels costos relacionats amb les emissions de gasos d'efecte hivernacle repercutits en els preus de l'electricitat.

L'import final de l'ajuda, per a cada beneficiari, es calcularà tenint en compte la producció i consum elèctric reals de l'any 2022 incloent els augments de capacitat i les disminucions de producció que hagin tingut lloc.