Inici > Delegacions > Delegacions del Govern > Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma de Catalunya > Actualitat > Notes de premsa > Notes > 2023 > Febrero > La Comissió Europea dona el vistiplau al tercer desemborsament del Pla de Recuperació i Espanya es manté com el país més avançat en l'execució dels fons
Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
La Comissió Europea dona el vistiplau al tercer desemborsament del Pla de Recuperació i Espanya es manté com el país més avançat en l'execució dels fons
17/02/2023
- La Comissió Europea ha confirmat que Espanya ha complert satisfactòriament amb els 29 fites i objectius vinculats al tercer desemborsament
- Després de l'avaluació positiva per part de la Comissió, el Consell de la Unió Europea ha de ratificar aquest compliment, la qual cosa s'espera es produeixi en les següents setmanes
- Això suposarà el desemborsament de 6.000 milions d'euros, que se sumen als 31.036 milions d'euros ja rebuts. En total, Espanya haurà rebut el 53% del que li correspon en transferències no reemborsables, havent complert gairebé un 30% de les fites i objectius totals del Pla
- Espanya es manté com el país més avançat de la UE en l'execució del Pla de Recuperació, la qual cosa demostra el gran esforç i rigor del Govern i les Administracions Públiques en la gestió del Pla
17 de febrer de 2023.- La Comissió Europea ha avaluat positivament el compliment de 29 fites i objectius (23 fites i 6 objectius) vinculats al tercer desemborsament del Pla de Recuperació per un total de 6.000 milions d'euros. El Govern d'Espanya va sol·licitar formalment el desemborsament l'11 de novembre, després d'haver donat compliment a les fites i objectius al llarg del primer semestre de 2022.
La Comissió haurà de presentar ara la seva valoració positiva al Comitè Econòmic i Financer (CEF), que ha d'emetre un dictamen en el termini de quatre setmanes. Per a això, el CEF comptarà amb l'opinió del Comitè de Política Econòmica (CPE), que se celebrarà la setmana que ve. Una vegada emesa l'opinió del CEF, la Comissió la recollirà en la corresponent decisió de pagament. En total, la transferència de fons a Espanya s'estima tindrà lloc en unes sis setmanes.
Alguns de les fites i objectius més destacats
La Comissió ha celebrat l'impuls reformista del Govern i la continuïtat a l'intens procés de reformes ja iniciat. Així, cal destacar l'entrada en vigor de la reforma de la Llei Concursal, la Llei relativa al Sistema Integral de Formació Professional, la reforma del sistema de cotització a la Seguretat Social dels treballadors autònoms o la Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal.
Quant a les inversions, s'avança en projectes de R+D+i en el sector de l'automoció, es financen projectes per al foment de la sostenibilitat i competitivitat de l'agricultura, la ramaderia i la pesca, i també en l'àmbit de la cultura, amb el suport a la digitalització dels serveis culturals.
Destaca l'esment especial que realitza la Comissió en el seu informe a l'esforç realitzat per les autoritats espanyoles per garantir el bon funcionament del sistema integrat d'informació del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Concretament, mitjançant l'Ordre del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública 55/2023, de 24 de gener, relativa a l'anàlisi sistemàtica del risc de conflicte d'interès en els procediments que executen el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, s'estableix el procediment de recollida de dades dels titulars reals d'empreses estrangeres que no tenen poders registrats a Espanya i que es beneficiïn del Pla de Recuperació.
También se regula el análisis sistemático y automatizado del riesgo de conflicto de interés a través de una herramienta informática de análisis de datos y puntuación de riesgos (MINERVA) desarrollada por la Agencia Tributaria.
Líders a la UE: gairebé un 30% de fites i objectius totals compliments
Amb els 29 fites i objectius que integren el tercer desemborsament, Espanya ja ha complert 121 fites i objectius d'un total de 416, la qual cosa equival a gairebé un 30% del total de fites i objectius.
L'avaluació satisfactòria del compliment d'aquest paquet de fites i objectius suposarà el desemborsament de 6.000 milions d'euros, que se sumarien als 31.036 milions d'euros ja rebuts, dels quals, 9.036 milions d'euros es van rebre en concepte de prefinanciació i 22.000 milions d'euros corresponents al primer i segon desemborsament. Una vegada produït el desemborsament, Espanya haurà rebut el 53% del que li correspon en transferències no reemborsables.
Espanya es manté com el país de la UE més avançat en l'execució del Pla. Cap estat membre, fins ara, ha obtingut la valoració positiva del tercer desemborsament ni ha complert amb un percentatge similar de compromisos.
L'execució de fons accelera
L'III Informe d'Execució del Pla de Recuperació publicat aquesta mateixa setmana reflecteix que Espanya va accelerar en 2022 l'execució dels fons europeus NextGenerationEU, amb més de 23.300 milions d'euros en convocatòries d'ajudes i licitacions resoltes a tancament de 2022 que estan finançant ja més de 190.000 projectes d'empreses, centres de recerca, ciutadans i administracions en tots els territoris.
Gràcies als fons europeus, els Pressupostos Generals de l'Estat per 2021, 2022 i 2023 han pogut incloure una mitjana de 25.000 milions d'euros anuals d'inversió productiva, evitant la caiguda de crisis anteriors. L'informe d'execució evidencia la velocitat de creuer d'Espanya en l'execució pressupostària dels desemborsaments rebuts fins al moment. L'exercici de 2022 es va tancar amb 25.143 milions de fons europeus autoritzats, un 13,6% més que a tancament de 2021. Solament en el mes de gener de 2023 s'han autoritzat ja fons per 9.188 milions d'euros, el 32% de tot el pressupostat per al present exercici.
Com a resultat de l'intens procés de cogovernança, a tancament de 2022 s'han resolt convocatòries d'ajudes i licitacions per 23.300 milions d'euros, de les quals un 82% corresponen a l'Administració General de l'Estat.
A més, s'han assignat 20.628 milions d'euros a les Comunitats Autònomes a través de les 139 conferències sectorials celebrades per a la seva gestió directa en els seus àmbits de competència, com a educació, habitatge, sanitat i polítiques socials, i mitjançant diferents subvencions i convenis. El seu pes en la distribució dels fons fa que juguin un paper clau en l'arribada dels fons al teixit productiu durant 2023. En 2022, prop del 20% de les convocatòries resoltes van correspondre als governs autonòmics.