Delegacions
- Delegacions
- Què és l'Administració General de l'Estat al Territori?
- Normativa
- Delegacions del Govern
- Delegació del Govern a la Comunitat Autònoma d’Andalusia
- Delegat del Govern
- Actualitat
- Proyectos, Campañas e Información
- Servicios y Directorio
- Subdelegació del Govern a Sevilla
- Subdelegació del Govern a Almeria
- Subdelegació del Govern a Cadis
- Subdelegació del Govern a Còrdova
- Subdelegació del Govern a Huelva
- Subdelegació del Govern a Jaén
- Subdelegació del Govern a Màlaga
- Subdelegació del Govern a Granada
El Geoportal 'EdificiosEficientes' del MITECO ja inclou dades d'11 comunitats autònomes
04/01/2023
• Incorpora també les dades de qualificació energètica d'immobles del sector terciari, que s'afegeixen als edificis del sector residencial
• Aquesta plataforma facilita la rehabilitació energètica, l'arrendament, la compravenda i altres activitats d'immobiliàries, constructores, instal·ladors
4 de gener de 2023- El Geoportal 'EdificiosEficientes' del MITECO, disponible aquí, ja inclou dades d'11 comunitats autònomes, després de l'èxit aconseguit amb l'experiència pilot de Castella i Lleó que va arrencar el passat mes d'agost, i s'espera que la resta incorpori les seves dades durant aquest 2023. A més, l'eina telemàtica ha incorporat d'una manera generalitzada les dades de qualificació energètica d'edificis i immobles del sector terciari, que s'afegeixen als del sector residencial amb què va arrencar originalment.
Aquesta plataforma facilita actuacions en eficiència energètica, com a rehabilitacions energètiques, i resulta molt útil per als negocis immobiliaris, com a compravendes o lloguers, i per a altres activitats pròpies de signatures constructores, instal·ladores, de serveis de manteniment, de serveis financers o estudis d'arquitectura, entre altres.
Les comunitats autònomes són les administracions competents per registrar i recaptar la informació relativa als certificats d'eficiència energètica dels edificis. El Reial decret 390/2021, d'1 de juny, estableix que els certificats inscrits en les comunitats autònomes es recopilaran en un registre centralitzat, gestionat pel MITECO.
DADES DE TOTES LES COMUNITATS AUTÒNOMES EN AQUEST 2023
En l'actualitat l'eina telemàtica inclou dades de les comunitats d'Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid, Múrcia i País Basc. La Comunitat Valenciana i Andalusia incorporaran les seves dades aviat, de manera que s'espera que el Geoportal inclogui informació de totes les comunitats autònomes aquest 2023.
Així, el Geoportal permet accedir al mapa de cada localitat i conèixer gràficament, seguint el codi oficial de colors i lletres de l'etiquetatge energètic del certificat d'eficiència energètica d'edificis, si disposen de certificat, la lletra assignada, si està caducat i, si no ho tenen encara, es facilita una estimació de la lletra que puguin tenir. De la mateixa manera el portal també mostra una fotografia de l'immoble i inclou enllaços a la web sobre certificació energètica d'edificis de la comunitat autònoma i a la web amb les ajudes a la rehabilitació energètica, així com consells per reduir el consum d'energia i les emissions de CO2.
A desembre de 2021, a Espanya hi havia 4,6 milions de certificats energètics d'edificis. Catalunya ocupava la primera posició de la classificació autonòmica, amb 1,13 milions de certificats, seguida per Madrid i la Comunitat Valenciana, amb 0,73 i 0,72 milions de certificats, respectivament.
REFORÇ DE LA REHABILITACIÓ D'EDIFICIS
Espanya té una taxa anual de rehabilitació d'edificis de vuit a 10 vegades inferior a la dels principals països europeus. Aquesta escassa demanda és un obstacle per complir els creixents objectius nacionals i europeus d'estalvi d'energia. El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (*PNIEC) 2021-2030 preveu un estalvi de 36.890 ktep (als edificis residencials li corresponen 6.158,2 ktep), però la Comissió Europea, en el Paquet Fit for 55%, proposa elevar a l'alça l'objectiu fins a les 54.400 ktep, i el recent Pla REPowerEU planteja una major ambició.
El Govern ha elaborat l'Estratègia a llarg termini per a la rehabilitació energètica en el sector de l'edificació a Espanya 2020, i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència inclou diverses línies de suport a la rehabilitació, com 6.820 milions d'euros per al sector privat i el sector públic -sobretot autonòmic i local- i altres 1.070 milions exclusivament per a l'administració central.