Ajudes transport marítim i aeri

03/03/2023

Obert el termini per la sol·licitud d’ajudes al transport marítim i aeri de mercaderies per a la industria de Balears

L’any passat es van concedir 400 subvencions, que contribueixen a que les empreses de les illes puguin competir amb igualtat de condicions amb les de la Península


La Secretaria d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha obert el termini de recepció de sol·licituds d’ajudes al transport marítim i aeri de mercaderies pel sector industrial de les Illes Balears, que finalitza el pròxim 28 de març. Aquest sistema de compensació esta reconegut en el Regim Especial per Balears (REB) i es destina tan al proveïment de matèries primeres al arxipèlag com al transport de productes finals transformats a la Península.

La resolució ha estat publicada aquesta setmana en el BOE i,  amb la finalitat d’agilitzar la resolució de les sol·licituds, tan amb la presentació com amb la tramitació de les mateixes es realitzarà per via electrònica a través de https://sede.administracionespublicas.gob.es.

El Ministeri de Política Territorial, amb la col·laboració del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha posat a la disposició de les empreses industrials l'aplicació informàtica específica per a tramitar les sol·licituds de subvenció. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per la delegada del Govern a Illes Balears, Aina Calvo.

 

Compensació a la insularitat

Aquestes subvencions atenen el fet insular per a corregir o compensar un conjunt de desavantatges que afecten, entre altres àmbits, al transport i les condicions de proveïment de matèries primeres per a la fabricació industrial, així com al transport del producte final entre illes o fora de l'arxipèlag. L'objectiu és contribuir al fet que els empresaris de l'arxipèlag competeixin en igualtat de condicions amb els del territori continental. Un total de 400 empreses es van beneficiar de les ajudes en l'última convocatòria es van beneficiar de les ajudes un total de 400 empreses.

El Reial decret llei 4/2019 del Règim Especial de les Illes Balears va suposar una consolidació substancial d'aquest sistema de compensacions, que estableix com a sectors d'atenció preferent les indústries de la fusta, pelleteria, calçat, cuir, marroquineria, confecció, bijuteria i joieria, productes artesanals, productes industrials transformats o articles per a nutrició humana.

Al seu torn, els productes industrials transformats, es poden dividir en subsectors com ara: arts gràfiques i relacionades, fabricació i/o productes del vidre, fabricació de productes per a la construcció, cort, tallat i acabat de la pedra, fabricació de productes metàl·lics, construcció naval, fabricació d'articles de paper i cartó, indústria química, i altres productes varis no contemplats en els anteriors.

Poden ser beneficiaris de les ajudes les empreses amb establiments situats a les illes que transformin les mercaderies, així com els distribuïdors dels productes transformats i originaris de l'arxipèlag balear, si l'empresa fabricadora no disposa d'aquesta capacitat de distribució.