L’Estat destinarà a Balears prop de 4.000 milions d’euros en recursos econòmics als comptes per a l’any vinent

L’Estat destinarà a Balears prop de 4.000 milions d’euros en recursos econòmics als comptes per a l’any vinent

07/10/2022

L’Estat destinarà a Balears prop de 4.000 milions d’euros en recursos econòmics als comptes per a l’any vinent

La delegada, Aina Calvo, afirma que són uns pressuposts “conscients amb la realitat del moment que travessa el nostre país, contundents en la protecció de les persones i compromesos amb l’avanç cap al futur”


El Projecte de Llei de Pressuposts Generals de l’Estat de 2023 destina a les Illes Balears un volum global de recursos de gairebé 4.000 milions d’euros, dels quals 621 milions són inversions, mentre que la partida corresponent a finançament autonòmic assolirà un rècord, de més de 3.350 milions d’euros, que suposen un 26% més que la d’enguany. La novetat principal d’aquests comptes és la incorporació de les mesures fiscals específiques per a l’arxipèlag, que completen el Regim Especial (REB) i el Factor d’Insularitat present ja als PGE 2022, i que l’any vinent suposarà 110 milions d’euros. Aquestes mesures representaran un estalvi de 208 milions d’euros en impostos a les empreses i el seu impacte econòmic previst se situarà al voltant dels 350 milions d’euros.

Un altre capítol que també s’incrementa en aquests pressuposts és el de les inversions directes, que representen un 7,5% més de recursos que enguany, i superen els 186 milions d’euros. Destaquen les partides d’Enaire i Ports de l’Estat, que sumen més de 150 milions d’euros, així com els 20 milions per al nou tramvia de Palma, els 30 milions dels Plans de Resiliència Turística, els 10,6 milions d’euros per a Transició Ecològica -dels quals 8 milions són per a actuacions del Pla CRECE-, o els 8 milions de l’anualitat de la depuradora de Palma II. A més, s’inclouen 2,5 milions d’euros per al Museu de Mallorca, i 200.000 euros per a la rehabilitació del Museu d’Arqueologia d’Eivissa i Formentera.

Els PGE preveuen un pressupost global de 184.000 euros per a les obres de la nova comissaria de Policia Nacional a Maó i del quarter de la Guàrdia Civil a Ciutadella, i un total de 5 milions d’euros per a les noves seus del Sistema d’Observació Costanera de Balears (Socib) i de l’Institut Espanyol d’Oceanografia a Palma. Les ajudes i subvencions al transport aeri i marítim suposaran un pressupost de 271 milions d’euros -una assignació que ha crescut més d’un 80% en els darrers quatre anys-.

Agenda progressista

La delegada del Govern, Aina Calvo, ha destacat que la política pressupostària de l’Executiu actual “respon clarament a una manera de pensar i de fer les coses molt diferent a la dels que van gestionar la crisi de 2008”, perquè “posa en el centre les famílies, els treballadors i l’agenda social”. Calvo ha subratllat que “en cinc anys de Govern de Pedro Sánchez, Balears ha rebut prop d’un 54% més de recursos que en els darrers cinc anys de l’últim govern del PP”. “Aquests són uns pressuposts conscients amb la realitat del moment que travessa el nostre país, contundents amb la protecció de les persones i compromesos amb l’avanç cap al futur”, ha dit.

Segons la delegada, aquestes comptes han estat dissenyades “per a una majoria social i per a la classe mitja i treballadora, i consoliden l’agenda progressista d’aquesta legislatura”. També ha assegurat que són un impuls nou a un canvi de model, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i dels fons europeus, així com a una fiscalitat “més justa, progressiva i eficient”.

En aquest sentit, ha assenyalat que més de 147.000 treballadors i treballadores de Balears que perceben un salari brut de menys de 21.000 euros anuals es beneficiaran d’una rebaixa de l’IRPF d’uns 400 euros de mitjana, i altres 31.000, aproximadament, quedaran exempts d’aquest impost, gràcies a l’increment de la renda mínima de tributació. Per un altre costat, l’augment de les deduccions per als rendiments de les activitats econòmiques permetrà a més de 44.000 autònoms de les illes reduir la seva factura fiscal en uns 120 euros de mitjana, i més de 13.000 empreses s’estalviaran al voltant dels 715 euros en l’Impost sobre Societats, gràcies a la rebaixa del tipus nominal d’aquest tribut.

Justícia Social

Els PGE 2023 continuen la senda de l’increment de la despesa social, que ha estat d’un 35,4% des de 2018. Les mesures adoptades per l’Executiu tenen com a objectiu protegir les famílies, els treballadors i els col·lectius més vulnerables en un context inflacionista. La revaloració de les pensions beneficiarà a Balears més de 211.000 persones, mentre que prop de 60.000 treballadores i treballadors públics de les illes veuran incrementat el seu salari fins a un 3,5% l’any que ve.

D’altra banda, l’actualització de l’IMV repercutirà sobre més de 15.000 beneficiaris d’aquesta ajuda, i 16.000 llars de l’arxipèlag es beneficiaran de l’increment del pressupost destinat al bo social tèrmic en 102 milions d’euros addicionals. A més, el Govern espanyol destinarà el 2023 una partida global de 200 milions per a la consolidació del bo de lloguer jove, que conta amb 1.600 perceptors a les illes; Balears també rebrà 4,5 milions d’euros del pla d’habitatges per al lloguer assequible.