Més de 2.000 certificacions emeses aquest any per exportar fruita dolça a tercers països

Més de 2.000 certificacions emeses aquest any per exportar fruita dolça a tercers països

09/12/2020

La Unitat d’Agricultura del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ubicada a la Subdelegació del Govern a Lleida, finalitzarà aquest any amb més de 2.000 certificacions d’exportacions de fruita dolça de Lleida i de la Vall de l’Ebre a països tercers, és a dir, fora de la Unió Europea.

Les dades les ha facilitat avui el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, juntament amb el Cap de la Unitat d’Agricultura del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a Lleida, Jaume Banchs, per fer balanç de l’activitat i evolució de les certificacions d’exportacions tramitades des de la Unitat. Segons les dades facilitades per la Unitat d’Agricultura, aquestes dades són molt similars a les de l’any passat que també va tancar l’exercici amb més de 2000 certificacions emeses.

En aquest sentit, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha explicat que aquest balanç ‘és molt positiu tenint en compte que 2020 ha estat un any extremadament atípic com a conseqüència de la pandèmia i un any caracteritzat pel descens en la producció fructícola degut, principalment, a una climatologia adversa i a la reducció de superfície productiva’. Segons Crespín, aquest 2020 “tancarà amb el mateix nombre d’exportacions de fruita que l’any passat però tenint en compte el descens de la producció d’enguany, Lleida veu consolida la seva capacitat exportadora”. 

Aquestes xifres posen de manifest, segons José Crespín, “que la fruita continua sent un dels productes amb més lideratge de l’economia lleidatana i amb més sortida alsmercats internacionals. Lleida ha demostrat un gran nivell en qualitat que és apreciada, sens dubte, no només a nivell intern, sinó també a l’exterior”. 

Segons les dades d’aquest balanç, el 60% de les exportacions van destinades a mercats de Brasil (amb un 29%), Israel (amb un 12%) i Aràbia Saudí (també amb un 12%) mentre que el 40% restant  de les exportacions es reparteix entre destinacions molt diversificades. També cal destacar l’increment de les exportacions als Estats Units i la Xina, amb un 11% més de certificacions respecte l’any passat. En fruita de pinyol (nectarina i préssec), Brasil és el principal destinatari, mentre que en fruita de llavor (poma i pera) ho són Israel i Aràbia Saudí.

Els mesos de més activitat de certificació per part de la Unitat d’Agricultura de la Subdelegació han estat els mesos d’agost i novembre, amb un  12,75% i un 12,56%, respectivament, del total de certificacions emeses, seguits de juliol amb un 11,53% i octubre amb un 11,44%. Els mesos de menys activitat exportadora a tercers països van ser abril amb un 4’71 i maig amb un 4,85%. El gruix de les certificacions d’exportacions es concentra aquest any entre els mesos de juliol i novembre, amb el 60% dels certificats expedit durant l’any.  
Brexit

D’altra banda, el subdelegat del Govern, José Crespín, ha apuntat que la Unitat d’Agricultura de la Subdelegació s’ha reforçat per atendre l’increment de la demanda exportadora que comportarà l’entrada en vigor del Brexit i es treballa des de fa mesos “davant un notable increment de les certificacions d’exportació de fruita dolça que tinguin com a destí el Regne Unit”. Segons les primeres previsions fetes des de la Unitat d’Agricultura de la Subdelegació, el Brexit podria comportar l’emissió de certificacions d’exportacions en fruita procedents de Lleida i de la Vall d’Ebre d’entre 24.000 i 30.000 tones.

A banda de les certificacions d’exportacions de fruita dolça, la Unitat d’Agricultura de la Subdelegació del Govern també té assignades altres funcions com l’estimació de superfícies, conreus i rendiments agrícoles a la província de Lleida per a l’elaboració dels informes anuals d’estadístiques agràries del Ministeri, així com la promoció i divulgació dels productes autòctons inclosos en la Dieta Mediterrània com ara fruita, verdura i oli d’oliva, entre d’altres.