Prieto afirma que el fons d’emergència pel temporal Nelson permetrà actuar en més municipis que els previstos inicialment
30/05/2024
- El delegat del Govern a Catalunya recorda que el Consell de Ministres va aprovar una partida de 3.360.000 euros pel litoral català afectat
Barcelona, 30 de maig de 2024.- El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, han supervisat les obres de reparació dels danys causats pel temporal Nelson a finals de març de 2024 a la costa catalana i que han començat aquest dijous a la platja dels Pins de Pineda de Mar (Barcelona). En declaracions als periodistes, Prieto ha concretat que les actuacions s’ampliaran a més municipis afectats, motiu pel qual es continuarà mantenint converses amb els ajuntaments per avaluar les seves necessitats.
El delegat ha destacat que les obres que comencen aquest mateix dijous a Pineda i que duraran aproximadament fins el 10 de juny, tenen per objectiu la retirada de les infraestructures històriques que van aparèixer, així com en la restitució de perfils amb més dèficit de sorra, per tenir la platja més accessible. Es a dir, reposant sorra per eliminar aquest esglaó que s’ha creat per la tempesta.
Aquesta serà la primera de les actuacions del pla d’emergència que continuarà amb la resta de platges afectades, com la de Badalona en la que es realitzarà una actuació en el mateix sentit (es retiraran elements que la tempesta va deixar al descobert i es restituirà sorra allà on calgui) i que estarà acabada abans de Sant Joan.
DECLARACIÓ D’EMERGÈNCIA
Aquesta actuació es deriva de la declaració d’emergència per part del Consell de Ministres del Govern d’Espanya i preveu una partida de 3.360.000 euros pel litoral afectat a les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona. Concretament, l’import previst a la província de Barcelona és de 1.500.000 euros que estarà destinat entre altres als municipis de Badalona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt.
Pel que fa a Tarragona, amb 1.160.000 euros, es realitzaran entre altres actuacions a les platges de Cunit, Calafell, El Vendrell, Creixell, Tarragona, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, L’Ametlla de Mar i La Ràpita. I, a la zona de Girona, es destinarà un pressupost de 700.000 euros a Calonge, Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, entre altres.
S’ACTUARÀ “ALLÀ ON ES NECESSITI”
Un cop realitzades aquestes actuacions, es continuarà treballant en d’altres municipis afectats, ja que la declaració d’emergència permetrà actuar allà on ho demanin els ajuntaments i on es complexin els requisits. A més a més, més enllà de la declaració d’emergència, la Demarcació de Costes també realitzarà les actuacions necessàries a través del contracte de manteniment: “Allà on es necessiti, actuarem”.
El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha recordat que després d’una reunió amb els responsables de costes i el subdelegats a la Delegació del Govern, el passat 2 d’abril, es va posar en contacte amb la Dirección General de la Costa y el Mar del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico per tal d’agilitzar els tràmits de declaració d’emergència i poder facilitar així les obres de reparació de la part del litoral afectat.
REPARACIÓ LITORAL
Prieto ha explicat als mitjans de comunicació que “una de les idiosincràsies d’aquest temporal és el component sud que ha provocat entre d’altres coses l’aparició d’elements enterrats al llarg del segle XX” i que són els que s’han començat a retirar.
El delegat s’ha mostrat satisfet de que el Govern d’Espanya hagi actuat “de forma ràpida i diligent, tenint en compte que la platja és l’espai estival de tots aquells veïns que no poden marxar de vacances i també la preocupació dels ajuntaments per arribar al període estiuenc amb les platges en condicions, per l’impacte econòmic que suposa”. Ha incidit en que es reposarà sorra “allà on calgui per fer la platja més segura i accessible” i que es treballarà “sense descans per aconseguir revertir l’impacte del temporal”.