El delegat del Govern lloa la cultura i tradició del sector de l’oli català

El delegat del Govern lloa la cultura i tradició del sector de l’oli català

28/01/2025

  • Carlos Prieto, juntament amb el subdelegat del Govern a Lleida i el president de la DOP Les Garrigues, visita la Cooperativa Agrícola del Soleràs
  • El delegat del Govern també visita a Maials la Comunitat de Regants del Segrià Sud

El Soleràs. 27 de gener de 2025.- El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, s’ha desplaçat avui a la comarca de Les Garrigues per conèixer un dels sectors productius més emblemàtics de Catalunya com és el sector de l’oli.

Acompanyat amb el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, l’alcalde del Soleràs, Manel Marsán, el vicepresident de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, Albert Guiu, i el president de la Cooperativa del Soleràs, Sergi Seró, i altres membres de la junta, el delegat del Govern ha visitat les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola del Soleràs, una cooperativa amb més de 100 anys d’història, que al llarg de la seva trajectòria ha apostat per la innovació i els serveis adreçats als seus socis. Juntament amb les DOP de les comarques tarragonines, aquest distintiu de qualitat certifica l’excel·lència de l’oli d’oliva català.

La Cooperativa del Soleràs va finalitzar la passada setmana la mòlta de les olives arbequines d’aquesta campanya 24/25 amb una producció que es situa al voltant dels 950.000 quilos d’olives. La cooperativa comercialitza l’oli d’oliva verge extra (AOVE) directament als seus clients lleidatans, així com a clients procedents de diferents punts de Catalunya.

La cooperativa també ofereix el servei de moltura als socis productors d’olives de la Cooperativa garriguenca dels Torms i de la Cooperativa del Camp de Sant Salvador d’Alfés, al Segrià. En conjunt, la Cooperativa del Soleràs ha molt aquesta campanya 3 milions de quilos d’olives que cada cooperativa comercialitza amb la seva marca i el segell de la DOP Les Garrigues.

Carlos Prieto ha conegut les diferents fases del procés per obtenir oli d’oliva verge extra que passen pel rentat, moltura, extracció i filtrat per garantir la màxima qualitat del producte i ha lloat “l’esforç del conjunt de productors d’oli d’oliva perquè conserven cultura i tradició alhora que aposten per la innovació i les noves tecnologies conscients que l’oli és un emblema del patrimoni agroalimentari d’aquest país que cal conservar i un dels protagonistes de la dieta mediterrània”.

El delegat del Govern a Catalunya també s’ha referit a la feina feta des de la DOP Les Garrigues, la primera denominació d’origen reconeguda a Espanya i que aquest any commemora el 50è aniversari , “una llarga trajectòria -ha assenyalat Carlos Prieto- que és exemple del compromís amb la qualitat i l’excel·lència i una garantia per als consumidors i els mercats”. Segons dades provisionals del Ministeri d’Agricultura, la collita d’oli d’oliva a les comarques lleidatanes superarà les 7.000 tones aquesta campanya 24/25, una xifra un 20% inferior a la producció de la campanya anterior com a conseqüència de la manca de pluges i una producció especialment baixa en les zones de secà.

Visita a la Comunitat de Regants del Segrià Sud

En la visita a les Terres de Lleida, el delegat del Govern a Catalunya s’ha desplaçat després al municipi de Maials on ha visitat la Comunitat de Regants del Segrià Sud. Carlos Prieto ha estat rebut pel seu president, Joan Sabaté, i altres membres de la junta amb qui ha compartit el projecte futur d’ampliació del reg, a partir de 2027, de 2.000 hectàrees més als termes municipals de Maials i Llardecans. La Comunitat de Regants del Segrià Sud abasteix els termes municipals de Maials, Almatret, Llardecans, Serós i Torrebesses amb una superfície de regadiu de gairebé 7.000 hectàrees.