El MITECO concedeix 28 milions d'euros a 15 projectes que ampliaran la potència renovable i la capacitat d'emmagatzematge a Balears

15/12/2023

El MITECO concedeix 28 milions d'euros a 15 projectes que ampliaran la potència renovable i la capacitat d'emmagatzematge a Balears

Les iniciatives seleccionades incrementen la generació renovable en 49,625 MW i la capacitat d'emmagatzematge en 53,50 MWh


El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), a través de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), adjudica 28 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per impulsar instal·lacions de generació renovable amb un estímul especial per a l'emmagatzematge i la seguretat de la xarxa a les Illes Balears. En concret, es concedeixen ajudes a 15 projectes fotovoltaics hibridats amb emmagatzematge, que incrementaran la generació renovable en 49,625 MW i compten, conjuntament, amb una capacitat d'emmagatzematge de 53,50 MWh.

 

Entre els projectes seleccionats, 14 estan vinculats a noves instal·lacions fotovoltaiques i la gran majoria durà a terme campanyes de micromecenatge per a comptar amb participació ciutadana. A més, s'ha prioritzat l'accés dels petits productors al mercat elèctric amb 4 projectes de menys d'1 MW de potència de generació i altres 5 per sota dels 5 MW.

 

De les instal·lacions de nova construcció, 9 estan situades a Mallorca –dotades amb 22,21 milions per a una potència conjunta de 45,20 MW i una capacitat d'emmagatzematge de 38,45 MWh–; 4, a Eivissa –amb ajudes per valor de 1,31 milions, amb què ampliaran la generació en 2,04 MW i l'emmagatzematge en 1,76 MWh– i una, a Menorca –que rebrà 1,36 milions, i incrementarà la potència en 2,385 MW i la capacitat d'emmagatzematge en 2,14 MWh–.

 

Així mateix, se subvenciona un nou sistema d'emmagatzematge en una instal·lació ja existent, en concret, en una instal·lació fotovoltaica en el municipi des Mercadal, a Menorca, amb una potència de generació de 5,524 MW. El seu objectiu és incorporar un sistema d'emmagatzematge amb una capacitat de 11,18 MWh, per al que rebrà una ajuda de 3,161 milions.


Aquestes ajudes, incloses dins de la Component 7, Inversió 2, «Energia Sostenible a les Illes», del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, cobreixen entre un 40% i un 65% de la inversió realitzada

 

SINGULARITAT INSULAR


Les singularitats dels sistemes elèctrics en territoris no peninsulars, derivades del seu caràcter aïllat i les seves dimensions limitades, dificulten la integració de la producció elèctrica a partir de fonts d'energia renovables. La demanda a les illes es cobreix majoritàriament amb tecnologies tèrmiques d'origen fòssil, sent la participació de les fonts renovables encara modesta.

 

Per aquesta raó, dins del component 7 del PRTR –Desplegament i integració de les energies renovables– es defineix una inversió concreta, la C7.I2 –Energia Sostenible a les illes– que estableix el desenvolupament de les energies netes a les illes com a fita clau i preveu inversions específiques en suport a projectes de penetració i integració d'energies renovables en els sistemes insulars.


L'objectiu és una adequada integració de les renovables en el territori i que aquestes puguin subministrar potència ferma, seguretat en la xarxa i altres serveis, alhora que es redueix la dependència dels combustibles fòssils, reduint a més el seu sobrecost energètic.