La Seguretat Social ha tramitat 61.816 permisos a Catalunya per naixement i cura de menor entre gener setembre

La Seguretat Social ha tramitat 61.816 permisos a Catalunya per naixement i cura de menor entre gener setembre

29/10/2021

La Seguretat Social ha tramitat 61.816 permisos a Catalunya per naixement i cura de menor entre gener setembre

  • La despesa ascendeix a més de 425 milions d'euros a Catalunya
  • Teresa Cunillera, delegada del Govern a Catalunya, ha destacat “l'impuls que ha donat el Govern per a equiparar els permisos entre tots dos progenitors perquè aquests siguin iguals i intransferibles”


Barcelona, 29 d'octubre de 2021. L'Institut Nacional de la Seguretat Social va tramitar 348.392 prestacions per naixement i cura de menor en els nou mesos de 2021, dels quals 166.055 van correspondre al primer progenitor, habitualment la mare, i 182.337, al segon progenitor, normalment el pare.

A Catalunya s'han tramitat un total de 61.816 permisos, sent la segona comunitat autònoma amb major nombre de prestacions. Barcelona és la província catalana que suma més permisos amb un total 45.901 prestacions, seguida de Girona amb 6.416, Tarragona amb 5.963 i Lleida amb 3.536 permisos.

La despesa en la prestació per naixement i cura de menor en els tres trimestres d'enguany va ascendir a 2.171,16 milions d'euros.

La prestació per naixement i cura de menor va substituir en 2019 a les prestacions de maternitat i paternitat. Des de l'1 de gener d'aquest any 2021, aquest permís és de 16 setmanes per a tots dos progenitors i es reconeix com un dret individual i no transferible. De les 16 setmanes, sis d'elles han de gaudir-se immediatament després del part o resolució judicial o administrativa en cas d'adopció, guarda o acolliment. La resta del temps pot disposar-se en períodes successius.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat “l'impuls que ha donat el Govern per a equiparar els permisos entre tots dos progenitors perquè aquests siguin iguals i intransferibles”.

Per comunitats autònomes, el major nombre de prestacions per naixement i cura de menor s'ha reconegut a Andalusia (64.686) i Catalunya (61.816). Els territoris en els quals més creix la xifra de processos respecte del trimestre anterior són Ceuta (60,95%) i Astúries (55,03%).

El número d'aquestes prestacions ha augmentat un 1,58% respecte al mateix període de l'any passat. En 2020, la baixa per naixement per al segon progenitor encara era de 12 setmanes, enfront de les 16 del primer progenitor, perquè encara no s'havia completat el període de transició que ha culminat amb l'equiparació de les prestacions de mares i pares.

La quantia d'aquestes prestacions és equivalent a la base de cotització del mes anterior al part, adopció, guarda o acolliment, i s'abona directament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) durant les setmanes que dura el permís.
L'Institut Nacional de la Seguretat Social ofereix la possibilitat de sol·licitar la prestació per naixement de manera telemàtica, a través del portal La teva Seguretat Social (https://sede-tu.seg-social.gob.es/) amb certificat digital o usuari i contrasenya en Cl@ve permanent. També es pot sol·licitar sense certificat digital a través de:
https://tramites.seg-social.es/acceso/prestacion-nacimiento-cuidado-menor.html

També es poden sol·licitar telemàticament els períodes successius de descans per naixement o cura del menor, si els progenitors opten per dividir el període.

Excedències per cura de fill/a, menor acollit o familiar
D'altra banda, el nombre d'excedències donades d'alta entre gener i setembre d'enguany va ser de 40.790, de les quals 34.802 van correspondre a dones, el 85,31%, i 5.988 a homes, la qual cosa equival al 14,68%.

El nombre d'excedències s'ha reduït de mitjana un 7,05% respecte al mateix període de l'exercici 2020. Madrid (8.131), Catalunya (5.994), País Basc (5.038), Andalusia (4.477) i Comunitat Valenciana (3.810) són les comunitats autònomes amb més excedències tramitades.

En totes les comunitats autònomes s'han registrat menys excedències que l'any passat. Els principals descensos entre gener i setembre corresponen a Castella i Lleó (-17,01%), Madrid (-13,64%), Cantàbria (-11,35%), Aragó (-11,26%).
Els treballadors i treballadores poden sol·licitar excedència per a atendre fills/as o menors acollits o per a la cura d'altres familiars. Els tres primers anys d'excedència per a la cura d'un fill/a o menor acollit tenen la consideració de període de cotització efectiva a l'efecte de les prestacions de la Seguretat Social per jubilació,incapacitat permanent, mort i supervivència, maternitat i paternitat. També es considera efectivament cotitzat, a l'efecte d'aquestes prestacions, el primer any d'excedència per a la cura d'altres familiars.