Catalunya rebrà 68.742.192 milions d'euros per a projectes de digitalització i connectivitat en el marc del Pla de Recuperació

Catalunya rebrà 68.742.192 milions d'euros per a projectes de digitalització i connectivitat en el marc del Pla de Recuperació

06/10/2021

Catalunya rebrà 68.742.192 milions d'euros per a projectes de digitalització i connectivitat en el marc del Pla de Recuperació

  • La Conferència Sectorial per a la Transformació Digital aprova el traspàs de 500 milions d'euros a les CCAA per a projectes de digitalització i connectivitat en el marc del Pla de Recuperació
  • Catalunya rebrà 18.961.932 milions d'euros seran per a competències digitals
  • Les Comunitats Autònomes disposaran de 360 milions d'euros per impulsar la connectivitat digital en centres de referència com a hospitals i centres educatius, així com en polígons industrials, centres logístics i empreses; per facilitar bons de connectivitat a col·lectius vulnerables i per a l'adaptació d'infraestructures de telecomunicacions als edificis

Barcelona, 6 d'octubre de 2021.- La vice-presidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha presidit la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital onl s'han aprovat els projectes de digitalització i connectivitat que gestionaran les Comunitats Autònomes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Catalunya rebrà un total de 68.742.192 milions per a projectes de digitalització i connectivitat. 18.961.932 milions aniran destinats a l'àmbit de la competències digitals, 24.480.000 milions per al programa UNICO-Serveis Públics, 10.246.500 per al programa *UNICO-Indústries i empreses, 2.724.960 per al programa UNICO-Bono Social i 12.328.800 per al programa UNICO-Edificis.

Les Comunitats Autònomes podran liderar accions per aconseguir els objectius del Pla de Recuperació per reforçar i ampliar la connectivitat de ciutadans i empreses, i impulsar les competències digitals transversals de la ciutadania, especialment entre col·lectius com a dones i nenes.

En la reunió han participat els responsables autonòmics en matèria de telecomunicacions i digitalització i representants de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a més del secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, i la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas.

Component 15: Connectivitat digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament de 5G

El Component 15 del Pla de Recuperació té un pressupost de 4.000 milions d'euros i engloba les actuacions que tenen per objectiu que el 100% de la població tingui cobertura de connectivitat digital d'alta velocitat, impulsar la tecnologia 5G i crear un ecosistema de ciberseguretat. Les Comunitats Autònomes engegaran actuacions amb una inversió prevista de 360 milions d'euros, el 11% del pressupost destinat a connectivitat i 5G en el component.

Aquestes actuacions s'emmarquen, així mateix, al Programa UNICO, un Programa que ha engegat el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació digital i que serveix de marc per a diferents convocatòries i solucions per aconseguir la universalització de l'accés a la banda ampla ultra ràpida (100 Mbps o superior) en tot el territori, així com l'acceleració del desplegament de 5G, fins i tot a les àrees rurals de caràcter remot.

En aquest àmbit, les CCAA gestionaran els següents programes i inversions:

UNICO-Serveis Públics. Aquest programa permetrà finançar infraestructura de banda ampla amb velocitats de, almenys, 300 Mbps, escalables a 1 Gbps en centres de referència tals com a hospitals, centres de salut, centres educatius i de formació i altres centres en els quals es prestin serveis públics i reforçar la seva connectivitat. El pressupost del programa és de 150 milions d'euros i es distribueix entre les CCAA per criteri de població.

El Programa *UNICO-Indústria i Empreses té un pressupost de 100 milions d'euros i el seu objectiu és reforçar la connectivitat en polígons, centres logístics i àrees de concentració d'activitat econòmica, situats en zones blanques o zones grises NGA[1]. El programa inclourà tant el desplegament de banda ampla que permeti velocitat de 300 Mbps, escalables a 1 Gbps, com la interconnexió dels centres o instal·lacions entre si, amb la finalitat de facilitar l'accés d'altes prestacions a xarxes en projectes de caràcter innovador de digitalització sectorials. La distribució dels fons s'ha realitzat d'acord amb criteris d'extensió de territori i nombre d'empreses en les Comunitats Autònomes.

UNICO-Bono Social té un pressupost de 30 milions d'euros i consisteix en la creació d'un bo social que permeti contractar o millorar la connexió a banda ampla fixa, amb una velocitat mínima de 30 Mbps, per a persones o famílies identificades com a vulnerables. Existirà una limitació d'un bo per unitat familiar i persona amb quantia màxima del bo de 240 €/any. Podran col·laborar amb el programa del bo social aquells operadors que prestin servei, en totes o en alguna de les comunitats i ciutats autònomes. La distribució entre les CCAA s'ha realitzat d'acord al nombre de famílies en risc de pobresa.

Finalment, UNICO-Edificis permetrà millorar les instal·lacions de telecomunicacions als edificis construïts abans de l'any 2000. El pressupost del programa és de 80 milions d'euros i es distribueix en funció del nombre d'edificis construïts abans de l'any 2000.

Al Programa UNICO-Edificis, així com en UNICO -Bono Social i *UNICO- Indústria i empreses s'ha reservat un 17,5% del total dels fons per distribuir en 2023 com un fons d'èxit entre les cinc Comunitats o Ciutats Autònomes que hagin aconseguit el 90% del nombre d'actuacions acumulades corresponents a 2021 i 2022.

Component 19: Pla Nacional de Competències Digitals

El component 19 del Pla de Recuperació, relatiu al Pla Nacional de Competències Digitals cerca reforçar les competències digitals dels treballadors i del conjunt de la ciutadania, reduint el percentatge de la població espanyola que manca de competències digitals. Així, un dels eixos d'actuació és l'impuls de les competències digitals transversals del conjunt de la ciutadania, posant èmfasi en col·lectius en risc d'exclusió social i lluitant contra la bretxa digital de gènere.

Amb aquest gran objectiu, les CCAA i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla rebran 140 milions d'euros per executar accions de formació i adquisició de competències digitals per part de la ciutadania, a través d'actuacions com a mòduls formatius, tallers, seminaris, etc. Actuacions que, a més hauran de posar el focus en formació per a dones i nenes.

Les inversions pretenen reforçar els programes que venen executant les CCAA a través d'iniciatives com l'enfortiment de xarxes de centres de suport a la formació digital, accions d'inclusió digital amb focus en col·lectius vulnerables, programes d'informació i sensibilització per a població sènior o programes d'innovació per al tancament de la bretxa digital.

El repartiment entre autonomies s'ha realitzat atenent al percentatge de persones sense habilitats/habilitats digitals bàsiques sobre el total de la població, cercant amb això arribar a aquelles regions més vulnerables i necessitades de formació en competències digitals.

Tot l'anterior amb un objectiu ambiciós però necessari per al nostre país: formar aproximadament a 700.000 ciutadans i ciutadanes en competències digitals fins a 2025, havent-se d'haver compromès almenys el 75% del pressupost l'any 2023.