La delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2022 al moviment “Feminisme a l’escola”

La delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2022 al moviment “Feminisme a l’escola”

22/11/2022

La delegada, Aina Calvo, entrega el reconeixement Meninas 2022 al moviment “Feminisme a l’escola”

El col·lectiu, sorgit el 2018 i que té presència a uns 135 centres educatius, és una prova de que la feina en xarxa millora l’eficàcia de la lluita contra la violència de gènere


El moviment “Feminisme a l’escola” ha rebut aquest dimarts el reconeixement Meninas 2022, per la tasca de sensibilització contra la violència de gènere i d’educació en valors feministes que duu a terme a més d’un centenar de centres d’ensenyament de les Illes Balears. La delegada del Govern a les Illes Balears, Aina Calvo, ha entregat la distinció, que s'atorga amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre.

Aquests reconeixements, de caràcter honorífic, es concedeixen des de 2013 a persones, col·lectius, entitats i institucions destacades en la prevenció i la lluita contra la violència masclista i en l'atenció, assistència, protecció i recuperació de les víctimes.

“Feminisme a l’escola” va sorgir durant la celebració del 8M l’any 2018, com un moviment espontani de mestres d’escola compromeses amb la promoció de la igualtat i la lluita contra la violència masclista als centres educatius. A través d’activitats diverses, com tallers, exposicions, teatre, o d’altres, en aquests cinc anys han arribat a milers d’infants i adolescents de tot l’arxipèlag. Enguany, per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el moviment treballa el tema de la violència estètica, que té un impacte especialment negatiu a la població jove i que comença a influir-los des de ben petits, mitjançant els estereotips de gènere. El missatge principal d’aquest 25N és: “Som subjectes, no objectes”.

El col·lectiu, que a l’actualitat té presència a unes 135 escoles, rep el suport del Govern balear, a través de l’IBDONA i de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar “Convivèxit”.

Fundació Asombra

Les escultures de forja de les Meninas, que la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere entrega als homenatjats durant el 25-N, s'han elaborat en tallers de la Fundació Asombra als centres penitenciaris. L'estatueta ha estat recollida per Sara Borràs, representant de “Feminisme a l’escola”.

La delegada del Govern ha assegurat que l’escola actua com a element de “contagi positiu” de bones pràctiques i ha afegit que “implicar els nins i nines en la construcció de la igualtat significa obrir el camí a una societat sense violències masclistes”. “Es tracta d’un exemple magnífic de la contribució que fa el treball en xarxa a l’eficàcia de la lluita contra la violència de gènere”, ha dit Aina Calvo, durant l’entrega de Meninas 2022.                                               

A l'acte, celebrat a la seu de la Delegació del Govern a Palma, i conduït per la cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona, María Alarcos, han assistit responsables de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a les illes; els consellers d’Educació i FP, i de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern balear, Martí March i Mercedes Garrido;  el conseller de Presidència del Consell Insular de Mallorca, Javier de Juan, així com d’altres representants d’ambdues institucions.