El balanç de la Inspecció de Treball en la campanya de la fruita a Lleida constata l’elevat compliment de la normativa per part del sector agrari

El balanç de la Inspecció de Treball en la campanya de la fruita a Lleida constata l’elevat compliment de la normativa per part del sector agrari

13/11/2020

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, valora “molt positivament” el balanç perquè demostra que “els pagesos de Lleida continuen, de forma majoritària, fent bé les coses"

  • Els inspectors van insistir en el decurs de les visites en la correcta implementació de les mesures sanitàries de contenció de la pandèmia
  • S’ha identificat a un total de 325 treballadors i s’han aixecat 14 actes d’infracció entre maig i setembre

El balanç provisional de la Inspecció provincial de Treball i Seguretat Social a Lleida, organisme depenent del ministeri de Treball i Economia Social, no ha aixecat actes per irregularitats en matèria sanitària en les 63 visites d’inspecció que ha dut a terme aquest any entre els mesos de maig i de setembre en relació a la campanya de la fruita.

Així es desprèn dels resultats facilitats per la Inspecció de Treball pel que fa la tasca d’inspecció en finques agrícoles de les Terres de Lleida per comprovar el compliment de la normativa vigent en matèria de contractació i seguretat social i, en el cas excepcional d’aquesta campanya, verificar el compliment de les mesures de prevenció i seguretat en matèria sanitària com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, la Inspecció de Treball ha dut a terme 63 visites en diverses finques agrícoles de les comarques del Segrià, Les Garrigues, El Pla d’Urgell, La Noguera i L’Urgell, la Inspecció provincial de Treball no ha detectat, segons aquest balanç, “actuacions reglamentàries a destacar que motivin un procediment administratiu sancionador” en matèria sanitària.

Segons l’informe de la Inspecció de Treball, els inspectors van comprovar en les visites el compliment de les mesures de prevenció contra el coronavirus i van insistir i reiterar la necessitat en l’ús adequat de mascaretes, de gels hidroalcohòlics o d’aigua i sabó, així com de les distàncies de seguretat entre els treballadors del camp i l’organització dels diferents torns de treball.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, valora “molt positivament” aquest balanç perquè les xifres demostren que “els pagesos de Lleida continuen, de forma majoritària, fent bé les coses. Són els primers interessats en fer-les bé i ho han demostrat un altre cop”.  Crespín apunta que les dades d’enguany “refermen la tendència d'anys anteriors” pel que fa al resultat de les inspeccions i assenyala que “Lleida produeix una fruita excel·lent i aquesta excel·lència també està en la gestió dels pagesos i les organitzacions agràries per garantir que la campanya agrària de Lleida continuï sent referent a tot l'Estat”.

En les 63 visites d’inspecció fetes, els inspectors han identificat un total de 325 treballadors agrícoles que han donat peu a 14 actes d’infracció. D’aquestes, 5 actes han estat motivades per contractació irregular al no disposar de l’autorització reglamentària, 5 actes en matèria de Seguretat Social al no disposar de l’alta corresponent i les 4 restants per altres motius.