El Govern d’Espanya cedeix documentació de la finca Bombita a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

El Govern d’Espanya cedeix documentació de la finca Bombita a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

11/11/2020

Es tracta de la primera documentació d’una finca agrícola que arriba a l’Arxiu Comarcal i de les més rellevants i extenses de les conservades a tot Catalunya

  • A l’acte ha assistit el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, acompanyat pel cap del servei de Costes a Tarragona, Antoni Espanya, més l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, el  vicepresident segon, d’Ensenyament, Joventut, Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordan i el  director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto
  • S’inclou planimetria i diversos documents, des de 1946 a l’any 2000, de la finca adquirida per l’Estat l’any 2010 que estaran disponibles per al seu estudi a la seu comarcal.      

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre han formalitzat aquest matí la cessió de la documentació de la finca Bombita per tal que estigui a disposició dels ciutadans que puguin estar interessats en el seu estudi. Com ben bé saben la finca fou adquirida per l’Estat l’any 2010.  

A l’acte també ha assistit el cap del servei de Costes a Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica, Antoni Espanya; així com l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, el  vicepresident segon, d’Ensenyament, Joventut, Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Baix Ebre, Jordi Jordán, i el  Director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto. 

La documentació, inventariada per l’ens comarcal, comprèn de l’any 1946 a l`’any 2000. S’inclou planimetria, afers jurídics, comptabilitat, el llibre major, factures, venda i producció d’arròs, fulls de treball, tractaments agrícoles, entre d’altres.

Es tracta de la primera documentació d’una finca agrícola que arriba a l’Arxiu Comarcal i es tracta d’una de les més rellevants i extenses de les conservades a tot Catalunya.

Aquesta gran quantitat d’informació fou metòdicament recollida i escrita pel qui fou l’encarregat de la finca Bombita, Enrique Navarro Royo (n.1931 – d. 2000),  conegut pel sobrenom d’Enriquet  del Pantòstic.  Durant més de 50 anys aquest arrossaire expert, entre moltes altres destreses tècniques, quan acabava la jornada, documentava tota l’activitat del dia. Gràcies al seu treball abnegat i constant, podem saber moltes circumstàncies que afectaven a la finca dia rere dia, any rere any, com el control del cultiu de l’arròs, les circumstàncies meteorològiques o altres que feien que una collita fos d’una manera o d’una altra.